Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare missadeitalienska poänger

/

En italiensk expert på sensorisk analys av italienska viner - Michela Cipriani från Verona.
En (svensk) italiensk sommelieri - dryckeskännare - som inte kan allt men väldigt mycket om italienska viner, Per Åsander.

Annons

Var fanns Bollnäs krögare då?

Ja, inte på plats i alla fall.

Många var inviterade och allt - inklusive vinet och charkprodukterna - var helt gratis. Ändå kom bara en handfull.

- Heders till de som kom. Att så många i n t e kom... Ja, jag kan inte säga annat än att jag är besviken, säger Annica Tengvall på Hotell- och restaurangprogrammet.

Hon har haft mer än ett finger med i spelet för att få den branschkompetenta trion till Bollnäs.

Malin Rhodin från italienska utrikeshandelsinstitutet, med mat, vin och jordbruksprodukter som sitt ansvarsområde, berättade om det EU-projekt som under torsdagen och fredagen finns i Bollnäs. Projektet är en samfinansiering mellan EU, italienska staten och den italienska vinunionen.

Syftet: Att främja europeiska/italienska kvalitetsviner och charkuterier. Ett annat syfte är att stärka de europeiska vinernas position visavi USA, Australien och Sydafrika.

Vill ni veta menyn? Varsågod:

* Prosciuttoskinka - kungen av italienska charkuteriprodukter

* Pancetta - från grisens mage. Läggs på ett bröd utan smör i Italien, fettet är smakbärare.

* Bresaola - kommer från kon, praktiskt taget fettfri.

* Mortadella - drottningen av italienska charkprodukter. Det finns Mortadellakorvar som väger uppemot ett ton, Annica Tengvall har sett och var tvungen att tro sina ögon.

* Lombardisk salami.

* Salamino - "jägarens lilla salami". Här ska varje skiva vara så tjock att den kan stå.

Och så vinerna då - ett till varje charkuteriprodukt, tre röda och tre vita.

Sensorisk analys bedrivs normalt under sträng vetenskaplig disciplin i laboratoriemiljö och kan, mycket förenklat, beskrivas som att en "doftetikett" sätts på varje vinsort. Michela Cipriani ansvarar för det sensoriska laboratoriet i Verona och ger olika viner en sensorisk profil, ett sorts ID-kort.

- Varje människa har potential för att uppleva 450 000 olika dofter, säger Per Åsander. Och det går - verkligen - att träna upp sina "doftanlag".

Och så finns det faktiskt tider på dygnet då ditt doftsinne fungerar bättre än annars. Pröva mellan 10.30 och 12. Eller 15-17.

Då du öppnar en flaska champagne eller mousserande vin, tänk på att hålla flaskan i 45 graders vinkel. Med den ena handen låser du korken och med den andra vrider du flaskan.

- Du ska vara rädd om bruset, det tar tid att framställa, säger Per Åsander. Och så slipper du få korken i ögat, det är annars en väldigt typisk champagne-skada.

Den - avslutande - informationen väckte viss munterhet.

Mer läsning

Annons