Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiskt om vindkraft

/

Alla är positiva till vindkraftverk – bara man inte ser dem.
Det konstaterar planeraren Arne Nedstam, som sammanställt ett 40-tal yttranden – de flesta mer eller mindra kritiska – om kommunens översiktsplan för vindkraft.

Annons

Det finns ännu inga vindkraftverk i drift i Bollnäs kommun – men det finns planer på sammanlagt cirka 300 i aktuella projekt.

- Jag tror att långt ifrån alla kommer att byggas, säger Arne Nedstam.

Enligt Nedstam ska översiktsplanen för vindkraft ses som en "bruttobeskrivning", som visar på möjligheter och redovisar var i kommunen det blåser mycket – och var det inte anses vara några stora intressekonflikter. Teoretiskt ger planen möjligheter för 300 vindkraftverk.

- Vad som får byggas avgörs ju inte av planen, utan blir en parallell process med de vindkraftsprojekt som är aktuella. Vissa beslut fattas av kommunen och andra av länsstyrelsen.

I praktiken har kommunerna numera vetorätt när det gäller större vindkraftsparker – och kan säga nej även om länsstyrelsen ger tillstånd.

- Men kommunerna är inga kungar. Ett kommunalt veto kan överklagas till regeringen – och regeringen är väldigt positiv till vindkraft, säger Arne Nedstam.

Mer läsning

Annons