Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritisk v-politiker känner stark oro

/
  • Alf Norberg (V) i Hudiksvall var den starkaste kritikern till att privatisera Bollnäs sjukhus.

Beskedet från Aleris väcker reaktioner hos Alf Norberg (V), oppositionsråd i landstinget.

- Vi skulle aldrig ha släppt Bollnäs sjukhus. Nu ser vi följderna tydligt, säger han.

Annons

Alf Norberg driver tesen att Aleris tecknade kontraktet med landstinget i full medvetenhet om att det inte var genomförbart. Det går, enligt honom, inte att pressa vårdkostnaderna så mycket under landstingets tidigare nivå.

För landstinget var kostnaden 340 miljoner kronor om året. Men Aleris åtog sig uppgiften att göra motsvarande insats i Bollnäs för 320 miljoner – alltså 20 miljoner kronor billigare.

- Men någonstans måste man ta pengarna, säger Alf Norberg.

- Jag tror inte att sanningen kring Bollnäs sjukhus ligger i för låga patientvolymer eller för få operationer. Det var från början helt uppenbart att detta inte skulle hålla.

Alf Norberg talar nu om en kostsam privatisering. Om ett experiment som blev en blåsning.

Han tror också att fler varsel snart kommer.

- Frågan är om Aleris trots det som hänt avser att leverera vinst till sina ägare, Wallenbergarna. Det är ju deras maktbolag, Investor, som äger Aleris. Och de vill knappast förlora pengar. Följden av det kan bli ytterligare nedskärningar.

Det fanns tillskyndare till upphandlingen som trodde på att kostnader skulle kunna pressas genom förbättrad produktivitet och högre effektivitet.

- Men i landstinget handlade det om ett politiskt spel. När Socialdemokraterna behövde stöd för att behålla majoriteten i landstingsfullmäktige 2009 så kom centern med ett ultimatum. Socialdemokraterna fick chansen att sälja ut Bollnäs sjukhus för att kunna fortsätta att sitta vid makten. Och sossarna sa ja till det, säger Alf Norberg.

- De vek ned sig direkt.

Mer läsning

Annons