Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserad scientolog föreläste om droger för Bollnäsbarn: "Klart att det var dumt att föreläsningen blev av"

/
  • I december höll Alexander Breeze från Droginformation.nu en välbesökt föreläsning för högstadieelever i Bollnäs.

Granbergsskolan bjöd in kritiserad scientolog att föreläsa om droger. Det har väckt irritation både hos beroendecentrums terapeuter och bland chefer på socialförvaltningen.

Annons

Det var i december förra året som Alexander Breeze från organisationen Droginformation.nu höll en föreläsning på Kulturhuset för åttonde- och niondeklassare från högstadieskolorna Granberg, Arbrå och Kilafors.

Droginformation.nu, som tidigare kallade sig Drogfritt.nu, har kritiserats för att sprida ovetenskapliga uppgifter om droger.

I en granskning som Svenska Dagbladet gjorde 2012 framkom det att organisationens föreläsningar innehöll faktafel om hur droger fungerar och att det finns nära kopplingar till scientologkyrkan, där drogföreläsaren Alexander Breeze är medlem.

Att föreläsningen över huvud taget ägde rum har väckt irritation inom såväl socialförvaltningen som beroendecentrum.

– Vi har sett att det har motsatt effekt att ta in före detta missbrukare som föreläsare och den här föreläsaren är inte bara gammal missbrukare utan även ansluten till scientologerna, säger Gunilla Österholm, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Bollnäs.

– Jag står inte bakom den föreläsaren, säger Karin Velander, alkohol- och drogterapeut på beroendecentrum i Bollnäs.

Hon är ansvarig för projektet Drogfri skola, som bland annat föreläser om droger och sysslar med avvänjning av elever som har problem med droger.

Läs också: "Vi måste prata om drogerna"

Barn- och utbildningsnämnden, Bun, har skrivit in i sitt styrkort att skolorna ska använda sig av just Drogfri skola när det kommer till arbetet mot droger.

– Då tycker jag att man som enskild skola ska göra det också och inte ta in scientologikyrkan, säger Gunilla Österholm.

Föreläsningen arrangerades av Granbergsskolan, som sedan bjöd in de andra högstadieskolorna. Micael Lingh, biträdande rektor på Granberg, gav klartecken till föreläsningen.

– Det var en lärare på skolan som hade lyssnat på honom förut och tyckte att det var väldigt bra. Hon frågade mig om det var ok med en föreläsning här, säger han.

Kände du till kopplingen till scientologerna och den kritik som riktats mot föreläsaren?

– Nej, jag fick höra efteråt att det fanns en koppling och jag tänkte väl inte så mycket på det eftersom de reaktioner jag fick från den personal som var där var att de var positivt inställda. Att han har varit granskad i medierna har jag fått veta i efterhand.

Vad tycker du om föreläsningen så här i efterhand?

– Jag hade inte möjlighet att vara där själv så jag kan inte tycka så mycket om den. Men i och med den kritik som har kommit från beroendecentrum så är det klart att det var dumt att föreläsningen blev av.

Kommer ni att bjuda in fler externa drogföreläsare i framtiden?

– Nej, det tror jag inte. Det kommer nog att vara Drogfri skola som står för den biten, säger Micael Lingh.

Läs också: Droginformation.nu samlade in pengar i annan förenings namn

Mer läsning

Annons