Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot strandnära tomter i Vallsta

Kommunledningen i Bollnäs vill utveckla Vallstaområdet – genom att tillåta elva strandnära tomter i Backa-området öster om Ljusnan.
Men länsstyrelsen har många invändningar mot planerna.

Annons

Elva nya tomter för villor/fritidshus nära Ljusnans strand ingår i ett förslag till detaljplan för Backaområdet i Vallsta.

Det tänkta området – söder om den nuvarande bebyggelsen – ligger mittemot Vallsta tätort, på motsatta sidan av älven. Mellan stranden och tomterna föreslås ett fritt område, som blir minst 40 meter brett.

Parallellt med detaljplanen, har ett förslag till "kommunpolicy för utveckling av Vallstatrakten" tagits fram. Den bygger på idéerna för Backaområdet, med syftet att skapa bättre underlag för servicen i området.

Kommunstyrelsen ställde sig bakom policyn på torsdagen. Bara Vänsterns Ann-Renée Forsström var emot förslaget att tillåta bebyggelse i strandskyddad område.

- Vi vill vi pröva om vi får exploatera inom riksintresse-området Ljusnans dalgång – och inom strandskyddsgränsen 200 meter – sammanfattade kommunens planerare Arne Nedstam vid mötet.

Samtidigt konstaterade han att länsstyrelsens handläggare har många kritiska synpunkter på detaljplaneförslaget. Och kommunalrådet Evy Degerman (C) förvarnade om att kommunen kommer att uppvakta länsstyrelsen, för att försöka påverka dem.

Mer läsning

Annons