Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot hårda franchiseavtal

/

Efter tre år väljer Mikael Durhan att sluta som butiksägare vid Pressbyrån på Resecentrum i Bollnäs.
- Det tar för mycket tid, säger han.

Annons

Det var i juni 2007 som Mikael Durhan tog över Pressbyrån i Bollnäs efter Kristoffer Lysell och Fredrik Öhlander, men efter tre år förlänger han inte sitt franchisekontrakt med Pressbyrån.

Pressbyrån ingår i Reitan Servicehandel Sverige AB där även 7-Eleven ingår. De har idag verksamhet genom cirka 500 butiker i Sverige. Reitan Servicehandel Sverige AB ingår i sin tur i norska Reitangruppen som bedriver verksamhet i hela Skandinavien.

De har tidigare fått kritik. För tre år sedan varnade franchisetagare och media för Reitangruppens affärsmetoder och de slavkontrakt de tecknade med franchisetagarna vid deras 7-Eleven-butiker.

- Det här är saker jag inte får diskutera, säger Mikael Durham, men medger att det är tuffa avtal.

- Fast det är inget nytt, säger han. Det vet man om när man går in i det.

Men att det handlar om slavkontrakt även vid landets Pressbyråbutiker hävdar förre franchisetagaren Kristoffer Lysell.

- Kontrakten är så cyniskt uträknade att köpmannen får stå för alla risker medan franchisegivaren håvar in alla vinster. Vi kunde ta ut en normal månadslön, men för det fick vi också jobba 60 – 70 timmar i veckan utan semester, säger han.

Också Ulf Connysson, som drev Pressbyrån i Bollnäs före dem, är kritisk mot Pressbyråns franchisekontrakt. Han tror inte att det är någon tillfällighet att butiksägarna håller ut i tre år.

- Det är så långt som kontrakten sträcker sig, säger han.

Dennis Legin, ekonomidirektör på Reitan Servicehandel Sverige AB, tycker att det här är en orättvis bedömning.

- Vi följer de lagar och regler som finns, säger han. All vår verksamhet går via franchisetagare och skulle det inte gå bra för dem skulle det heller inte gå bra för oss. Vi har faktiskt ökat antalet butiker med 25 procent bara under 2009.

Mer läsning

Annons