Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristina Sandberg berättar om hemmafrun Maj

/
  • Kristina Sandberg, som skrivit trilogin om hemmafrun Maj, står vid skulpturen Maj i Söderhamn vid vårens författarbesök i staden. På tisdag kommer hon till Bollnäs.

Kristina Sandberg har blivit hyllad och belönad, bland annat med
Augustpriset 2014
, för sina böcker om hemmafrun Maj. På tisdag kommer hon till Bollnäs bibliotek för att berätta om sitt författarskap.

Annons

Kristina Sandberg, som föddes 1971, växte upp i Sundsvall men bor numera i Stockholm. Det var när författaren väntade sitt första barn för tolv år sedan som tanken föddes att ha en graviditet som hela bågen i en romantrilogi.

Det blev böckerna om hemmafrun Majs liv och moderskap från 1930- till 1970-talet, tiden när Folkhemmet Sverige byggdes. Den fiktiva personen kom från enkla förhållanden i Östersund till ett liv som medelklassfru i Örnsköldsvik.

I våras besökte Kristina Sandberg författarkvällar i både Ljusdal och Söderhamn och då träffade Christina Hedquist henne.

Läs artikeln här.

Maj kämpar hela livet för att ha tillräckligt städat. Just att städa och hålla rent var oerhört viktigt, renhet var centralt under 1900-talet. Något annat man skulle akta sig för var ”att inte komma sig för”. Alltså att falla undan för en känsla av motstånd och hoppa över något som skulle göras. Se till att diskbänken var tom och rentorkad innan hon lade sig, till exempel.

– Just när Maj börjat känna sig säker i sin roll och rätt nöjd, började hemmafrurollen ifrågasättas på 1960-talet, berättade Kristina Sandberg vid besöket i Söderhamn.

– Det är väldigt sorgligt att när den generationen kvinnor gjort vad de var ålagda att göra ifrågasattes värdet av deras arbete.

De tre böckerna om Maj heter "Att föda ett barn", "Sörja för de sina" och "Liv till varje pris" .

Det är Helins bokhandel, ABF och Bollnäs bibliotek som arrangerar författarbesöket.

Mer läsning

Annons