Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisläge för Samkraft

/
  • Samkraft äger sammanlagt tio vindkraftverk, varav tre står på Långberget utanför Arbrå.

Gävle Energi skulle rädda konkurshotade Samkraft genom att köpa bolagets tio vindkraftverk. Men i måndags stoppades affären. För Bollnäs del skulle en Samkraftkonkurs innebära förluster på uppemot 25 miljoner kronor.

Annons

Vindkraftsbolaget Samkraft, som ägs gemensamt av ett stort antal kommunala och privata energiföretag, har under en tid varit hårt pressat ekonomiskt.

Under våren tycktes en lösning vara på väg när kommunala Gävle Energi uttryckte intresse för att köpa bolagets tio vindkraftverk, varav tre står på Långberget i Arbrå.

I början av juli beslutade Gävles kommunfullmäktige att Gävle Energi skulle köpa vindkraftverken för 187 miljoner kronor. Men en privatperson överklagade beslutet. Enligt Arbetarbladet anser denna person att fullmäktiges ledamöter inte hade tillgång till alla relevanta handlingar när beslutet togs.

Detta gör att något köp inte kan genomföras innan förvaltningsrätten prövat ärendet, vilket skulle försena affären till sådan grad att Gävle Energis moderbolag Stadshus AB under måndagen stoppade köpet.

Problemet för Samkraft är att det brinner i knutarna. Bolaget har lånat 64 miljoner kronor av Kommuninvest, ett lån som egentligen förföll redan innan sommaren, men som man fått uppskov med tills i tisdags. Eftersom delägarna inte gått i borgen för hela lånesumman kan det bli knepigt att förlänga det.

Under tisdagen höll Samkraft ett extrainsatt styrelsemöte.

– Vi kom fram till att det viktigaste är att ha en öppen dialog med långivarna. Vi vill få till förlängt anstånd så att vi hinner hitta en annan intressent eller åtminstone avveckla under ordnade former, säger Samkrafts styrelseordförande Mikael Clemens.

Om inte Kommuninvest ger uppskov på lånet ligger Samkrafts öde i aktieägarnas händer. De skulle då behöva öka sitt borgensåtagande.

Bollnäs kommun är via Bollnäs Energi en av Samkrafts största ägare, med 14,7 procent av aktierna. Aktier som man köpt för sammanlagt ungefär 17 miljoner kronor. Dessutom har kommunen beviljat ett borgensåtagande på ytterligare drygt 8 miljoner kronor.

En Samkraftkonkurs skulle alltså kunna innebära en förlust på 25 miljoner kronor för Bollnäs kommun.

– Det är inte säkert att hela borgensåtagandet faller ut, men i det värsta scenariot är det så, bekräftar Bollnäs Energis vd Mikael Strandberg.

Tror du att det blir konkurs för Samkraft nu?

– Vi vet inte vad som kommer att hända. Jag hoppas fortfarande att Gävle Energispåret kan vara möjligt, säger Mikael Strandberg.

Läs mer:

Låga elpriser tvingar Samkraft att avveckla

Bollnäs Energi har satsat 17 miljoner på Samkraft

Samkraft kan säljas

Insändare: "Låt Samkraft gå i konkurs"

Ljusdal vill inte satsa nya miljoner på Samkraft

Mer läsning

Annons