Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kring Hårgaberget ska dansen stå

/
  • Projektledare Helena Näslund presenterar årets Hälsingehambo på gamla bron i Segersta. Skylten hålls upp av Ingela Berglund, Lena Andersson, Irene Frank och Olle Andersson.

Inför 45-årsjubileet av Hälsingehambon har man valt att koncentrera arrangemanget till trakterna av Hårgaberget i Kilafors. Nytt för i år är att dansetapper även förläggs till gamla bron i Segersta och Kilafors herrgård.

Annons

Sedan Järvsö drog sig ur hambosamarbetet för fyra år sedan har både dansetapper och huvudarrangör ändrats flera gånger. Och inför årets upplaga fick arrangerande Alliansen för Hälsingehambon förändra ytterligare.

- Visst är det tråkigt att konceptet måste ändras igen, säger Olle Andersson, ordförande i Alliansen. Men det bristande intresset från föreningar i Bollnäs och Arbrå gjorde att vi blev tvungna.

- Och även om det här konceptet har arbetats fram på kort tid så tycker vi att den här lösningen känns trygg, säger Helena Näslund, projektledare för Hälsingehambon. Om Alliansen ska kunna tänka sig att fortsätta driva hambon måste vi ha föreningar och näringsliv med oss och det har vi i Kilafors och Segersta.

I år arrangeras de två första etapperna på ängen i Hårga. Etapp tre dansas på gamla bron över Ljusnan i Segersta och den sista etappen avgörs på Kilafors herrgård.

Precis som i fjol kommer det förutom den klassiska Hälsingehambon att arrangeras lillhambo för de yngre och seniorhambo för de äldsta. En nyhet blir hjulhambon för rullstolsbundna.

- Det ser redan nu bättre ut än vid samma tid i fjol, säger Helena Näslund. Hittills har vi fler anmälda än vid samma tid i fjol. Vi är övertygade om att det finns ett intresse bland dansare, det gäller bara att nå ut till dem. Det har vi jobbat extra mycket med i år.

Mer läsning

Annons