Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärsgrupp knyts till Brotorget

Ateljéföreningen Gaffel i Gävle kan bli en inspiratör när det nya, permanenta Brotorget skapas. Konstnärsgruppen knyts nu till en utställning som kommunens kulturenhet och samhällsbyggnadskontoret arrangerar i september.
- Det kan ses som ett av flera steg i processen, säger Stefan Permickels (S), ordförande i den nybildade politiska styrgruppen för torget.

Annons

Stefan Permickels räknar inte med att starta det riktiga arbetet i styrgruppen förrän till hösten.

- Men jag ska sammankalla gruppen före sommaren för ett första möte. Då ska vi också diskutera tidsplanen för det fortsatta arbetet. Men när allt är slutfört vet vi inte, det här måste få ta den tid som krävs för att göra medborgarna delaktiga, säger han.

Tills vidare avvaktas också att kommunchef Leopold Stoltz och förvaltningsledningsgruppen i kommunen utser den tjänsteman som ska fungera som handläggare.

Om det sedan också ska köpas in arkitektkompetens är en annan en fråga att pröva.

- Nu är det även viktigt att se hur sommarens provisoriska torglösning kommer att fungera. Det kan bli en väsentlig erfarenhet att ta med sig, säger Stefan Permickels.

Det är också här som ett 40-tal medlemmar i ateljé- och konstnärsverkstaden Gaffel kommer in i bilden. Den utställning som arrangeras på museet i höst ges det något putslustiga namnet "Det vackra Bollnäs". Den ska skildra de fem kvarteren mellan Långgatan och Nygatan från stadshuset och förbi Åhléns.

- Vi vill ge en historisk bakgrund till hur stadskvarteren en gång byggdes upp och hur de har förändrats genom åren, säger intendent Johan Kock vid kulturenheten.

- Brotorget är ju en del av det här området. Och nu får Gaffel, under några dagar före utställningen, möta invånarna, kläcka idéer och skapa upplevelser för det nya torget.

Mer läsning

Annons