Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärligt återbruk: Erik Olof öppnar dörren till Ida Kristina

/
  • Erik Olof Wiklund har format det nya Ida Kristina-rummet i Bollnäs kulturhus.
  • Några av de nymålade

En gammal Bollnäskonstnär har fått nytt liv genom en ung Alftakonstnärs kreativitet.

Annons

I Bollnäs kulturhus har Erik Olof Wiklund, konstnären från Alfta, inrett ett helt rum på temat Ida Kristina Eriksson, en konstnär som var aktiv i och omkring Bollnäs från 1950 och flera årtionden framåt.

– Roligt att få ett sådant här uppdrag. Jag har tagit ett helhetsgrepp på rummet, efter att ha läst på om Ida Kristina och hennes liv, säger Erik Olof Wiklund.

Ena kortsidan i rummet pryds av ett gigantiskt väggfoto på 241 x 591 centimeter. Fotot är en närbild av en människokropp utsmyckad med en kroppsmålning i form av röda rosor. Motivet är en schablon hämtad från världsarvsgården Pallars i Långhed.

Läs också: Erik Olof Wiklund: "Min hembygd är en fantastisk inspirationskälla"

Erik Olof Wiklund ser på Ida Kristina Eriksson som en "tapetblomma", berättar han.

– Med det menas en människa som smälter in i bakgrunden i samhället, men som ändå är en betydelsefull del i det stora hela. Och rosen symboliserar både skönhet och smärta, med sina vassa törnen. Dessutom är det få saker som symboliserar kärlek som en ros.

På de 27 borden i salen har Erik Olof Wiklund använt sin kreativitet till att leka med Ida Kristinas egna ord. Hon lär vid ett flertal tillfällen ha yppat "Jag kan inte leva utan konsten" för sin yngsta dotter.

Läs också: Hälsingekonst i bandymiljö

Den meningen tog Erik Olof tillvara när han målade om de gamla borden. Det som först ser ut som ett abstrakt svartvitt myller får sin mening när borden står placerade i rätt ordning, Då går det att utläsa meningen "Jag kan inte leva utan" över bordsskivorna.

Det sista ordet valde Erik Olof Wiklund att lämna öppet, fritt för besökaren att fylla i själv.

På utsidan av dubbeldörrarna in till rummet har han placerat ett stort porträttfoto av Ida Kristina, som välkomnar besökaren. På långsidornas väggar i rummet hänger kommunägd originalkonst av Ida Kristina Eriksson.

Läs också: Kvartetten som ger grå hälsingebockar färg

Catharina Ingvarsson, antikvarie vid Bollnäs konsthall, är mäkta nöjd över vad Erik Olof Wiklund har presterat:

– Ett exempel på hur nya unga konstnärer kan inspireras av gamla verk av tidigare konstnärer. Det här är också ett sätt att lyfta en gammal konstnärs skapande och visa upp för en ny generation.

Förutom den konstnärliga delen så går utsmyckningen också i linje med kulturhusets uttalade vilja att återbruka i stället för att köpa nytt.

Återbruk, konst och historia på en och samma gång alltså. Och ett särdeles trevligt konferensrum på köpet.

Mer läsning

Annons