Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen överväger att lämna Familjecentrum

/
  • Bollnäs Familjecentrum – med bland annat öppen förskola – finns på Gärdet, i före detta hälsocentralens lokaler.

Bollnäs kommun överväger att säga upp samverkansavtalet om Familjecentrum – som drivs i samarbete med landstinget, Svenska Kyrkan och Aleris hälsocentral.
- Orsaken är samarbetssvårigheter, säger socialchefen Lennart Nyman.

Annons

Familjecentrum på Gärdet i Bollnäs, med bland annat öppen förskola, barnavårdscentral och mödravård, startade 2005 som ett samarbetsprojekt – med fyra olika arbetsgivare för personalstyrkan, som i dag består av cirka 20 personer.

- Då måste man vara väldigt överens om tagen och det spricker lätt, säger Lennart Nyman. Det finns ingen chef för den här samarbetskonstruktionen på plats – och det kanske inte är så nyttigt för verksamheten.

Lennart Nyman vill inte närmare gå in på vilka problem det handlar om, utan hänvisar till ett möte med inblandade parter i nästa vecka:

- Det är föranlett av samarbetssvårigheter, som vi förgäves har försökt lösa på annat sätt. Nu får vi se om det är möjligt att gå vidare – eller om vi verkställer uppsägningen.

Enligt Lennart Nyman har man från kommunens sida sett Familjecentrum som bra verksamheter under samma tak:

- Vi har tyckt att det varit väldigt bra och bland de bättre familjecentralerna i länet. Men det har skett en vändning under sista halvåret/året och samverkan fungerar inte bra verksamhetsmässigt. Och om vi inte hittar någon lösning är det kanske bättre att vi hanterar de här frågorna separat i framtiden.

•Vad händer om kommunen drar sig ur samarbetet?

- Det finns planering för egna lösningar, om vi inte kommer till rätta med problemen. Om det blir så att vi ska gå skilda vägar, måste vi självklart organisera oss för att lösa det vi har ansvar för på annat sätt.

Mer läsning

Annons