Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kan få stå för notan

/

Bollnäs kommun riskerar att drabbas av en miljonkostnad efter branden i Terrassen på Långnäs. Orsaken är att Callmyr Arrangemang AB:s försäkringsombud inte godtar uppgiften om hur branden uppstod.
- Det finns ingen styrkt brandorsak, hävdar Anders Sandström hos Länsförsäkringar.

Annons

Branden i restaurangbyggnaden i folkparken inträffade den 23 april förra året.

Trots att en storbrand kunde förhindras blev det betydande skador på byggnaden. Till en början slog lågor ut från andra våningen och det var mycket nära en större spridning innan elden kunde släckas.

- Några minuter till och byggnaden hade varit övertänd, förklarade räddningstjänstens rökdykare.

Polisens brandtekniker genomförde nästan omgående en undersökning av byggnadens andra våning. De var där branden började i ett kontorsrum som tillhör Callmyr Arrangemang.

Slutsatsen blev att branden startat i anslutning till en mynträknare av äldre modell.

Eftersom mynträknaren stått påkopplad riktade Bollnäs kommun – som fastighetsägare – ett skadeståndskrav mot Callmyr Arrangemang. Anders Callmyrs nöjesbolag har varit mångårig hyresgäst i parken.

Förhoppningen var att det hela skulle kunna regleras genom bolagets försäkring. Kommunen skulle då slippa självrisken på 1,1 miljoner kronor i sin egen försäkring. Hela kostnaden var 1,4 miljoner.

Men i ett brev till fastighetsförvaltare Kjell Johansson vid tekniska kontoret så anser Anders Sandström att brandteorin inte är styrkt.

Han påpekar att det finns tre förutsättningar för kommunen att få skadestånd från Callmyr Arrangemang:

• Den som kräver skadestånd måste styrka sin rätt till det.

• För att vara berättigad till skadestånd i det här fallet gäller att det kan styrkas att Callmyrs handling eller underlåtenhet att vidta handling har orsakat branden.

• Det måste också styrkas att handlingen, eller underlåtenheten, varit vårdslös och att skadan är en följd av vårdslösheten.

Men eftersom brandorsaken inte ses som styrkt så finns, enligt Anders Sandström, ingen anledning att utreda de övriga förutsättningarna för skadestånd.

Kjell Johansson är tills vidare sparsam med kommentarer.

- Vi får ta ställning till vad som ska göras under veckan. Först ska vi också ha en ny kontakt med kommunens försäkringsmäklare, säger han.

Mer läsning

Annons