Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen har ett ansvar för unga gymnaiseavhoppare

/

Enligt skollagen har kommunen ansvar för unga under 20 år som inte går gymnasiet. Det ska hållas kontakt med ungdomen och erbjudas lämpliga åtgärder. Men här har det brustit på sistone.

Annons

Läs även: Föräldrarna är maktlösa: "Efter avhoppet sitter 17-åringen mest framför datorn"

Kommunerna har aktivitetsansvar för ungdomar mellan 16 och 19 år som inte går i gymnasieskolan. Nu i december fanns 46 unga inskrivna i det kommunala aktivitetsansvaret i Bollnäs. En av dem är Marco. Sedan han hoppade av sin utbildning på Torsbergsgymnaiset i våras har skolan genomgått en större organisatorisk förändring.

Läs mer: Samarbetet har startat

Sedan augusti tillhör gymnasieskolan Hälsinglands utbildningsförbund och är inte längre en del av barn- och utbildningsnämndens verksamhet. Vid övergången har det blivit ett glapp. Det säger Annica Lindberg, verksamhetschef på elevhälsan.

– Jag kan hålla med om att det här skulle kunna ha kunna skötts bättre under hösten, säger hon.

Läs också: "Ungdomarna är ju vår grund"

Det är elevhälsan som har det kommunala aktivitetsansvaret i Bollnäs. Innan övergången i augusti fanns en upparbetad rutin där studie- och yrkesvägledare på Torsbergsgymnasiet skötte kontakten med ungdomarna.

– Bekymret är att de SYV:are som jobbat med det här har gått över till Hälsinglands utbildningsförbund.

Det gör att återkopplingen inte fungerat särskilt väl den här terminen. Annica Lindberg vill inte uttala sig i fallet med Marco, men håller med om att det inte ska behöva gå flera månader utan kontakt med kommunen.

– Det är klart att så ska det inte vara, konstaterar hon.

I våras lämnade barn- och utbildningsnämnden över en bristplan till kommunstyrelsen. I den beskrivs varför elevhälsan är fel instans att jobba med den här gruppen av ungdomar. Nu vid årsskiftet kommer arbetsmarknadsenheten att ta över det kommunala aktivitetsansvaret. De kommer då att starta ett nytt navigatorcentrum för alla unga.

– Där kommer det att finnas olika åtgärder samlade som det går att slussa ungdomarna vidare till, säger Annica Lindberg som tycker att det blir positivt.

Läs även: Stöd ska ges när det finns risk för gymnasieavhopp

Läs också: Hälsinglands utbildningsförbund tar form

Mer läsning

Annons