Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen gör ännu en Kina-resa

/
  • - Vi har förstått att det kan ta 2–3 år att bygga upp riktigt bra kontakter i Kina, säger Olle Nilsson Sträng.

Kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S) i Bollnäs och näringslivschefen Peter Eriksson gör sin tredje resa till Kina inom loppet av knappt två år.

Avresan sker söndagen den 31 januari.

Annons

Den här gången är det huvudstaden Beijing (Peking) och miljonstaden Zhuhai i södra Kina som ska besökas, alltså inte Heze City som vid de föregående resorna.

- Men de kontakter vi tagit tidigare ska följas upp, säger Olle Nilsson Sträng.

Liksom förra gången sker resan i samarbete med Mellansvenska handelskammaren. Även representanter för länsstyrelsen, högskolan, landstinget och Gävle kommun finns med i delegationen.

Olle Nilsson–Sträng har förberett flera möten.

- Jag vill inte i detalj gå in på vad vi tänker ta upp. Men den förväntade storordern till sågverksföretag i Hälsingland tillhör det vi ska fortsätta diskutera. Den frågan har väl gått lite i stå

I Zhuhai, som ligger vid Hong Kong-bukten, kommer studiebesöken och överläggningarna bland annat att handla om IT, spel och multimedia. Området beskrivs som ett utvecklingscentrum för ny teknik.

- Besöket är intressant också för att arenabolaget i Bollnäs inlett ett samarbete här, säger Olle Nilsson Sträng.

Den senaste tiden har Kina kritiserats för en allt hårdare internetcensur. Hård kritik mot landet har också riktats efter det havererade klimatmötet i Köpenhamn.

Det har gett Kina badwill i hela västvärlden samtidigt mot förtrycket mot oliktänkande inom landet ökat

Olle Nilsson–Sträng är beredd på att det kommer att resas invändningar mot den nya resan.

- Men samtidigt är Kina på väg att bli den kanske starkaste ekonomiska makten i världen. Även våra företag i Bollnäs och Hälsingland måste få möjligheter att göra affärer där.

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons