Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen avgör vindparkens öde

Bollnäs kommun har fått förlängd tid till den 31 oktober med att säga ja eller nej till vindkraftsparken Annefors med 149 verk. Kommunens yttrande är helt avgörande för om Bergvik Skog får tillstånd att bygga parken.

Annons

140 av de planerade vindkraftverken ligger i Bollnäs kommun, söder om Annefors i kommunens sydvästra del. De övriga ligger i Ovanåker – där kommunen och markägaren Bergvik Skog nu har kommit överens om vilka som får byggas.

- Det är fyra–fem miljarder kronor som ska investeras, säger Peter Svantesson som är vindkraftsansvarig vid Bergvik Skog. Parkens planerade produktion motsvarar energibehovet för 55 000 villor.

Under tillståndsprocessen för Peter Svantesson nu diskussioner med den politiska ledningen i Bollnäs kommun:

- Vi vill föra fram de positiva effekterna för kommunen – som arbetstillfällena, där den stora boomen blir under själva byggtiden. Då räknar vi med upp till 450 direkta årsarbeten. Det handlar också om att stötta föreningslivet och lokalbefolkningen, både ekonomiskt med bygdepeng och i olika satsningar.

Hittills har länsstyrelsen i Gävle handlagt Bergvik Skogs tillståndsansökan för Anneforsparken. Men den 1 juli i år koncentreras miljöprövningen till färre länsstyrelser i landet – och att kommunen har fått förlängd yttrandetid till i höst, innebär att ärendet kommer att avgöras av länsstyrelsen i Falun.

Kommunalrådet Marie Centerwall (S) kan inte svara på om Bollnäs kommun kommer att använda sin vetorätt mot vindkraftsparken:

- Det är ju en väldigt stor park och svårt att föreställa sig hur så här många vindkraftverk sätter sin prägel på naturen. Vi vill bidra till förnyelsebar energi – men hur mycket av kommunens naturresurser är det rimligt att upplåta för vindkraft?

Mer läsning

Annons