Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchef vill ha besked om Kina

Det ger "badwill" för Bollnäs, när ledande politiker kritiserar varandra och debatterar kommunens kontakter med Kina i tidningen. Det anser kommunchefen Leopold Stoltz:

- Tjänstemännens önskan är att politikerna i stället bestämmer sig för vad som ska gälla i fortsättningen – ska vi köra vidare med Kina-samarbetet eller inte?

Annons

Under sommaren har ledande politiker från den gamla och nya majoriteten i kommunen debatterat de senaste årens kontakter mellan Bollnäs och de kinesiska miljonstäderna Heze City och Dezhou. Och vid ett informationsmöte om kontakterna på torsdagskvällen, ansåg kommunchefen Leopold Stoltz att mycket av det som sagts på nyhets- och insändarplats har varit på sandlådenivå.

- Jag kan naturligtvis inte sätta begränsningar på politiker som vill debattera – men det ger oss badwill när de pucklar på varann. Och det är chefstjänstemännens önskan att politikerna inte ska debattera med varandra i tidningen – utan i stället ägna energin åt att ge oss besked om vi ska driva på eller avveckla samarbetet med Kina.

Nu görs det olika tolkningar av de överenskommelser som finns, konstaterar Stoltz.

- Vi vet inte vilket ben vi ska stå på. Hur ska vi tolka avsiktsförklaringen om samarbete med Heze City, som fullmäktige godkände 2008? Och gäller policyn för internationell verksamhet från 2009 (se faktaruta) fortfarande? Vi vill ha en tydlig tolkning att rätta oss efter.

Mer läsning

Annons