Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet som fick en nytändning

/
  • - Efter mer än hundra års prat och prat, blev det fart på planerna att binda ihop Bollnäs med Björkhamre 1999, när jag bestämde mig för att frågan måste lösas. Och nu har vi Wilhelminapassagen, säger Olle Nilsson Sträng – som då var kommunalråd och socialdemokrat.

Nu har Olle Nilsson Sträng flyttat ut från kommunalrådsrummet i stadshuset – och städat undan sin gamla partibeckning (S).

- Det är tungt för dom nu, säger han och syftar på opinionssiffrorna inför valet.

Annons

Efter 30 år som socialdemokratisk politiker, har Olle Nilsson Sträng bytt parti – till det nystartade Bollnäspartiet. Det hade han knappast gjort, om inte hans tidigare partikamrater hade petat honom som ledande företrädare i valrörelsen.

- Man försökte beröva mig min möjlighet att verka som politiker, men nu har jag fått en rejäl nytändning och lust att fortsätta med politiken, säger han.

Bollnäspartiet registrerades i våras och "framåt sommaren" bestämde sig Olle Nilsson Sträng för att ställa upp för det nya partiet.

- Jag vill gärna vara ledare och de vill ha mig som det. Det är en underbar utmaning att få leda och hålla ihop det här gänget och guida in dem i politiken. De är personer med gott omdöme, gott rykte och vettiga idéer, som inte vill bli påtvingade åsikter.

•Blir du, som "gammal" S-politiker, en dragare eller ett sänke för det nya partiet?

- Både och, antagligen. Som politiker får man både vänner och ovänner och det finns folk som känner sig trampade på tårna. Men man måste våga göra någonting – och vi vill förändra och utveckla.

•Hoppas du på att bli yrkespolitiker igen?

- Jag ska försöka leva av mitt företag, som konsult. Och vi vet ju inte ens om vi får några mandat.

Målsättningen är att få tio av de 45 platserna i fullmäktige.

- Det är tufft, men inte omöjligt. Vi vill in och visa vad vi kan – och det är väldigt engagerade och kompetenta medlemmar jag har.

Olle Nilsson Sträng räknar med att samarbeta med andra partier och vill inte begränsa sig till något eller några.

- Vi fungerar inte enligt mallen höger–vänster, det är sakpolitiken som är viktigast.

Kritiker har kallat det nya partiet för ett företagarparti.

- Så är det inte, däremot gillar vi företag. De ger förutsättningar för skatteintäkter, som kan utveckla den offentliga välfärden. Och vi vill öka ut kommunens näringslivskontor – det måste jobbas ännu hårdare för att få hit de nya jobben.

En snabbare och enklare hantering av ärenden, utan att gena, står också på önskelistan.

- Bra beslutsunderlag och politiker som vågar ta ställning – det kommer att symbolisera Bollnäspartiet. Och det krävs nog en översyn av alla verksamheter i kommunen.

En långsiktig plan för skolan, är också viktig för partiet. Och det är svårt att säga om alla byskolor ska vara kvar, anser partiledaren:

- Vår bedömning är att alla kan vara kvar – men befolkningen måste öka, annars räcker inte eleverna till. Det är svårt att få in alla resurser i en väldigt liten skola, men 50–60 elever borde räcka för att kunna behålla en skola.

Som före detta socialdemokrat, anser Olle Nilsson Sträng att han får tänka friare nu.

- Jag kommer nog att omvärdera en del åsikter. Och så slipper man läsa sånt här dravel från något centralt kansli, säger han – och lägger ifrån sig en broschyr med uppmaningen "Byt regering" från ett fackförbund.

Nu avgör väljarna, om det blir något nytt parti i kommunfullmäktige.

- Om Bollnäsborna vill ha oss, kommer de att rösta på oss. Men om de tycker det är bra som det är, så får vi inga röster.

Mer läsning

Annons