Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet backar – och avgår

Olle Nilsson Sträng backar. Klockan tio på onsdagsmorgonen lämnade han in en begäran om att entledigas från samtliga kommunala uppdrag.

- Jag vill undvika onödiga diskussioner, säger han.

Annons

Efter avhoppet till Bollnäspartiet har Olle Nilsson Sträng fått kritik för att han inte begärt att få lämna alla sina politiska förtroendeuppdrag i kommunen omedelbart.

Tidigare har han enbart bett att få avgå från kommunalrådsposten och kommunstyrelsen – från 1 september.

Flera andra uppdrag tänkte han behålla året ut.

- Min tanke var att det ändå bara var någon månad kvar. Det kändes lite onödigt att dra igång en procedur där ersättare skulle få utses för kort tid. Ingen skulle bli upprörd över det, trodde jag.

- Men när det blir så här kraftiga reaktioner lyssnar jag naturligtvis.

Först krävde den socialdemokratiska arbetarekommunens ledning att han skulle lämna alla uppdrag. Och därefter kom en hård attack från Centern på tisdagskvällen.

- Läget är just nu bara förvirrande och det är viktigt att Olle Nilsson Sträng försvinner snabbt. Mina partikamrater är upprörda, läget är bisarrt, förklarade Kenneth Nilshem (C).

Centergruppen såg det också som oacceptabelt att en politisk vilde är kommunstyrelsens ordförande.

Den formuleringen gillar inte Olle Nilsson Sträng.

- Min avsägelse som ordförande i kommunstyrelsen kom ju redan i förra veckan. Handlingen är diarieförd och det har stått i tidningen. Centerns ledamöter borde också veta att en avsägelse formellt måste godkännas av kommunfullmäktige, vilket kan ske först vid septembermötet.

- Det känns inte som jag gjort några fel.

I det här läget klargör Olle Nilsson Sträng dock att han i praktiken direkt överlämnar alla sina funktioner i kommunledningen till kommunalrådet Evy Degerman (C).

- Själv kommer jag inte att delta i några möten alls. Min enda uppgift nu är att under de närmaste veckorna städa rummet. Efter den 1 september finns jag inte längre i stadshuset.

Mer läsning

Annons