Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd tvekar om madonnan

/
  • En madonna väcker uppmärksamhet i Bollnäs. Den här madonnen, i mindre format, är också skapad av konstnären Diana Andersson.
Bilden är beskuren och visar bara skulpturens överkropp.

Det är inte säkert att madonnaskulpturen i Bollnäs hamnar på den föreslagna platsen vid sjön Vågen. Kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S) är tveksam.

- Vi kan behöva andra trafiklösningar i området. Här bör vi tänka oss för, säger han.

Annons

Debatten om den skulptur som Bollnäsbygdens kulturstiftelse vill donera till kommunen fortsätter utifrån flera olika infallsvinklar.

Olle Nilsson Sträng säger sig inte ha något emot konstverket, men är inte säker på att placeringen på höjden bakom Shell-macken är lämplig.

- Min åsikt är att det behövs en rondell också på viaduktens östra sida. Det här är en trafikfarlig kostning som måste åtgärdas och då kan bli nödvändigt att ta mer mark i anspråk, säger han.

- Det tål att fundera ytterligare på detta så att vi inte inkräktar på möjligheten att bygga en rymlig cirkulationsplats.

För madonnan kan det finnas andra alternativ, tror han.

- I Schenströmsparken skulle den hamna nära kyrkan och få en direkt koppling till träskulpturerna där. En annan möjlighet skulle kunna vara Vänortsparken vid Scandic.

Men samtidigt som dessa funderingar finns så fortsätter också diskussionen om det är acceptabelt att ha en fyra meter hög madonnaskulptur i marmor på en central offentlig plats.

Göran Göransson, tidigare planingenjör vid samhällsbyggnadskontoret, tror att det går att hitta en plats att placera den på. Men han tycker inte att den nuvarande idén för lokalisering är bra.

- När vi planerade den nya rastplatsen så var utgångspunkten att den skulle utformas för att spegla bygden och informera turisterna om vad som erbjuds här, säger han.

- En madonnaskulptur skulle bli en främmande element. Det är ungefär som att ställa statyn intill Kämpens i Bollnäs eller fornhemmet i Arbrå.

Mer läsning

Annons