Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: Överens om det mesta, på gott och ont

/

Det allra mesta var redan avgjort när kommunfullmäktiges ledamöter bänkade sig för att fatta beslut om nästa års budget. Men när det kom till privata företag i välfärden och krav på socialt ansvar hettade det ändå till.

Annons

Här kan du läsa liverapporteringen från Bollnäs kommunfullmäktige

Någonstans är det imponerande att Bollnäs politiker kan hålla i gång en debatt i flera timmar, trots att de redan är överens om nästan allt. Det var ju inte på kommunfullmäktige som de verkliga besluten om nästa års budget togs, utan i de gruppledarträffar som hållits i slutna rum den senaste tiden. Där har det förstås givits och tagits. Alla har fått igenom något och alla är nöjda.

Att man enats om att satsa på skolan nästa år måste nog, med facit från vårens avgångsbetyg i hand, ses som både lovvärt och klokt.

Samtidigt känns det som att lite av politikens ideologiska aspekt går förlorad när alla tycker likadant. Men vid två punkter i budgeten var det i alla fall uppenbart att det fanns partier som inte ville kompromissa.

Läs mer: Bollnäspartiet vill sälja SJ-området och satsa vinsten i skolan

Å ena sidan har vi Vänsterpartiet, med sin motvilja gentemot privatiserad välfärd. De ville inte acceptera den punkt i budgetförslaget som säger att den kommunala verksamheten ska bli effektivare genom att en större del av den utsätts för konkurrens. Partiets gruppledare Maria Mörk tycker att det innebär en inskränkning av demokratin.

Å andra sidan har vi Centerpartiet, med sitt vurmande för småföretagarna. De såg en fara i att budgetförslaget innehöll en punkt om att kommunen ska ställa krav på socialt ansvarstagande vid upphandlingar. Att ge fördelar till företag som anställer personer med funktionsnedsättningar skulle kunna skrämma små, lokala entreprenörer från att lämna anbud, enligt C.

Båda punkterna gick till votering. Vänsterpartiet förlorade stort, Centerpartiet vann med knapp marginal. Oavsett vad man tycker om det så var det, ur en rent demokratisk synvinkel, fint att se partier som står upp för vad de tror på.

Läs också: Nästa års Bollnäs-budget, 1,4 miljarder ska fördelas

Mer läsning

Annons