Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar om fullmäktiges beslut: "Det finns pengar i miljövänliga lösningar!"

/

Alla var överens när det gällde Kenneth Nilshems motion om att satsa på solceller. Kommunen har en hel del tak och andra lämpliga utrymmen man skulle kunna utnyttja till det här.

Annons

Kommunfullmäktige i Bollnäs tog på måndagskvällen ett enigt beslut om att bifalla motionen och det är väl inte så mycket att orda om det beslutet . Kanske kan man ifrågasätta varför det inte gjorts mer och tidigare?

Det var faktiskt så tidigt som efter kärnkraftsomröstningen i mars 1980, riksdagen beslutade att all kärnkraft skulle vara väck 2010. Nu skriver vi 2016 och är kärnkraften väck? Nej, verkligen inte!

Just Bollnäs kommun har nog inte varit så mycket sämre än någon annan när det gäller att hitta andra energikällor. Det är snarare ett samhälleligt problem att vi inte lyckats bättre på den här fronten.

Ett av hindren har naturligtvis varit att det dröjde väldigt länge innan det blev ekonomiskt lönsamt för olika innovatörer att komma på nya effektiva lösningar.

Pengar, pengar, pengar, alltid dessa eländiga pengar!

Det är givetvis viktigt med miljöaspekter. Ingen av oss vill väl fullt medvetet ta död på vår värld genom miljöförstöring, men det finns också en ekonomisk aspekt av frågan. För vi kommer aldrig undan pengarna.

Jan Lahenkorva (S) tog under måndagskvällens möte upp ett exempel med ett större företag han besökt som påstod sig ha minskat sina energikostnader med en tredjedel tack vare smarta lösningar.

Själv stod jag ute på min balkong i lördags, när snön smälte för fullt. Ett stråk rakt in mot hyreslängan jag bor i blev snöfritt långt innan andra ytor. Det är nog ingen alltför vild gissning att det är där fjärrvärmen går in.

Det finns nog en hel del pengar att göra på effektiviseringar av befintliga energikällor och att ta tillvara solenergi börjar också bli ekonomiskt gynnsamt.

Läs också: De tillverkar el av solens strålar

Tänk om kommunen också kan få ner sina energikostnader med en tredjedel! Vad skulle vi inte kunna göra för de pengarna?

Vi skulle kanske kunna satsa i ännu fler projekt för att minska kostnaderna och därigenom kanske också kapa ytterligare en tredjedel av det vi gör av med på energi. Och då frigör vi ännu mer av dessa ofrånkomliga pengar.

Pengar som skulle kunna gå till skola och omsorg i stället. Det vore väl något att bli ihågkomna för?

Läs även: Vår direktsändning från fullmäktige

Mer läsning

Annons