Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: En ytterst obehaglig utveckling

Det är inte särskilt svårt att förstå varför de tjänstemän som sköter kommunens kontakter med Migrationsverket nu väljer att ta det säkra före det osäkra och hemlighåller adresser för kommande asylboenden.

Annons

Läs mer: Nytt asylboende hålls hemligt efter senaste tidens bränder

En barrack i Arlöv, en skola utanför Ljungby, ett gammalt ålderdomshem i Oderljunga, en skola i Kungsbacka. Två gemensamma nämnare: de skulle tas i bruk som asylboenden och de har satts i brand under de senaste två veckorna. De är inga isolerade händelser utan delar i ett större mönster som fortsätter växa: Eskilstuna, Lund, Oskarshamn.

Stora delar av ett asylboende i Munkedal totalförstördes i en brand förra tisdagen. Dagen därpå vandaliserades en skollokal som skulle bli asylboende i Upplands Väsby. En brandbomb hittades på platsen.

Det är inte särskilt svårt att förstå varför de tjänstemän som sköter Bollnäs kommuns kontakt med Migrationsverket nu väljer att ta det säkra före det osäkra och hemlighåller adresser för kommande asylboenden. När nätets hatsidor lägger ut kartläggningar över framtida asylboenden samtidigt som kommentarfält och sociala medier fylls av uppmaningar till attentat så finns risken att någon tar dem på orden.

Sammanlagt har det inträffat ett 20-tal misstänkta brandattentat mot tilltänkta eller aktiva asylboenden i Sverige i år.

Det är en ytterst obehaglig utveckling som för tankarna till de onda åren i början av 1990-talet, när vit maktmiljön härjade som värst. En tid som de flesta av oss hade hoppats tillhörde det förflutna.

På väg till redaktionen under tisdagsmorgonen lyssnade jag på P1-morgon som bland andra gästades av Alexander Bengtsson från stiftelsen Expo. Han tycker att det är dags att börja betrakta attentaten mot förläggningarna som regelrätt terror, vars syfte är att skrämma människor och samhället till tystnad.

Läs också: Ledare: Innan någon brinner inne

Alexander Bengtsson anser också att vi måste börja fundera över hur vi talar om den rådande flyktingsituationen. Att även etablerade medier ibland målar upp bilder som ger sken av att flyktingströmmarna innebär ett hot mot viktiga samhällsfunktioner.

En liknande tankegång verkar fullmäktigeledamoten och barn- och utbildningsnämndsordföranden Kristoffer Lindberg (S) ha. Han tycker till exempel att det är fel att tala om det nuvarande läget som en flyktingkris.

– För Sverige och våra kommuner är det här ingen kris. Däremot är det en utmaning, sa han under måndagskvällens sammanträde.

Även kommunalråd Marie Centerwall (S) underströk att även om den utmaningen kan upplevas som stor för Bollnäs och andra kommuner som tar emot många flyktingar så är det ingenting mot den utmaning det innebär att lämna allt du äger och alla du känner för att fly till ett främmande land.

– Det svåraste läget är för människorna som kommer hit, sa hon.

Och vad gäller kommunens utmaningar så handlar de framför allt om att införskaffa mer av tre saker: lärare, socialsekretare och bostäder. Det låter mer som ett expanderande samhälle än ett samhälle i kris.

Läs mer: Så var kommunfullmäktige i Bollnäs

Mer läsning

Annons