Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: "Är SD ett parti bland andra?"

/

Sverigedemokratiska ledamöter i Bollnäs kommunfullmäktige tror att ensamkommande flyktingbarn ökar risken för våldtäkter och ser det mångkulturella samhället som ett hot mot svensk identitet. När invandringsfrågor står på agendan är det svårt för SD:s gruppledare att upprätthålla fasaden av ett parti bland andra.

Annons

SD:s ledamöter har inte varit särskilt aktiva i kommunfullmäktige det senaste året. De har suttit på sina stolar och deltagit i omröstningarna, men inte gjort så mycket väsen av sig. Men under en dryg halvtimme av måndagskvällens fullmäktige blev de plötsligt huvudpersoner. Alla andra partier var noga med att markera att de inte håller med SD det allra minsta.

Miljöpartiets Johan Toll drar sig till exempel inte för att kalla Sverigedemokraterna för ett fascistiskt parti.

– Du kan citera mig på det. Det är ett fascistiskt parti med rötter i nazismen. Det är det enda riksdagsparti som har förbjudit nazistuniformer på sina möten, eftersom det är det enda partiet som behöver ett sådant förbud, säger han efter sammanträdet.

SD:s gruppledare Margaretha Modin tycker att hennes parti behandlas orättvist. Hon säger att hon är trött på att jämföras med fascister och nazister. Jag frågar henne varför hon tror att det är så. Hon svarar att det beror på fördomar.

När Margaretha Modin står i fullmäktige och ska motivera varför hennes parti inte vill ta emot fler barn och ungdomar som flyr från krig använder hon klassiska SD-argument som att det är mer effektivt att hjälpa i närområdet, att barnen riskerar att råka ut för farliga saker på vägen till Sverige och att ensamkommande barn är utskickade av sina familjer vars långsiktiga plan är att söka uppehållstillstånd som anhöriga.

När vi pratar efteråt säger hon att trycket på skolan har blivit för stort. Att hon självklart vill värna asylrätten men att det är för mycket just nu.

Andra i SD-Bollnäs uttrycker betydligt fientligare åsikter än så. Vid kommunstyrelsens senaste möte gick Stig-Göran Allevik upp i talarstolen och sa att han var orolig för att fler ensamkommande barn skulle leda till fler våldtäkter i kommunen .

Jag frågar Allevik om han verkligen sa så och visst gjorde han det. Oron grundar sig i att han har läst på internet att asylsökande är mer brottsbenägna än andra. SD-ledamoten Kjell Larsson passar på att förklara för mig att det mångkulturella samhället hotar den svenska identiteten.

När jag står och pratar med Allevik och Larsson kommer Margaretha Modin fram och säger lite försiktigt till de två männen:

– Ni vet vad vi har sagt om att prata med pressen. Att det ska gå genom mig.

Hon vill göra klart att det hennes partikamrater säger får stå för dem själva, inte för henne och resten av partiet.

Jag har svårt att tänka mig något annat parti där gruppledaren, i direkt anslutning till ett politiskt sammanträde, måste markera avstånd från två av sina egna ledamöter för en journalist. Det känns faktiskt en aning surrealistiskt.

Läs mer: Reprisen av vår live-rapportering från fullmäktige

Mer läsning

Annons