Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komikern Anders Jansson besöker Bollnäs – men inte som någon rolig rollfigur: "Här är jag mig själv i 80 minuter"

/

Han är en halvfinsk Arsenalfantast som gärna pekar finger inåt och sätter fokus på mänskliga pinsamheter i sin humor. Han ses som en av Sveriges roligaste personer och beskriver sig själv som bekymmerslös. Men i resväskan bär han också med sig en djup sorg från barndomen.

Annons

Frisören Tiffany Persson, utrikeskorrespondenten Morgan Pålsson och kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson är några av de figurer som har gjort skåningen Anders Jansson från Staffanstorp till en av Sveriges mest folkkära humorpersonligheter. Men när han nu besöker Bollnäs för första gången så gör han det i egenskap av sig själv.

Läs också: Anna Sahlene intar Gävle konserthus

Anders Jansson slog igenom för femton år sedan med humorprogrammet Hipp Hipp i SVT, med radarpartnern Johan Wester vid sin sida. Han har sedan dess figurerat i ett otal olika sammanhang, som en av landets mest eftertraktade komiker. Ändå dröjde det till hösten 2015 innan hans första soloshow såg dagens ljus.

– Det uppstod en lucka där jag inte hade något särskilt på gång och därifrån föddes den här showen. Att skriva en föreställning innebar att jag fick utmana mig själv på många sätt, det har varit en spännande resa, säger Anders Jansson.

Kom in och stäng dörren är namnet på showen han tar med sig till Bollnäs kulturhus nu på torsdag, 4 februari. Premiären skedde i Lund i oktober och där har han spelat föreställningen ett 20-tal gånger.

– Jag känner mig rätt trygg med materialet, men det blir det en helt ny upplevelse varje kväll nu när jag ger mig ut i landet och får möta en ny publik som inte har sett mig i det här sammanhanget. Jag ser verkligen fram emot det – och jag är rätt stolt över den här föreställningen.

Läs också: "Klart sämsta showen" med Småstadsliv

Anders Jansson testade showen inför publik 10-12 gånger och skrev om den utifrån det tills den hittade sin form. Han beskriver Kom in och stäng dörren som en lågmäld föreställning, utan effekter eller karaktärer.

– Man kan projicera en viss mängd saker på en karaktär, men man kan inte bli personlig på samma sätt som när man är sig själv. Här är jag mig själv i 80 minuter och allt jag säger på scenen är något jag kan stå för. Det är både spännande och lite befriande men det innebär såklart ett ansvar också, man måste ta konsekvenserna av ämnesval och så där.

Någon speciellt politisk komiker är han inte – det finns så många som gör den saken bättre tycker han.

– Jag är inte så intresserad av just politisk satir, även om jag gjorde politikern Lars-Göran Bengtsson i Starke man. Men det är snarare ett personporträtt av ett kommunalråd som inte riktigt fixar jobbet, en sorts arbetsplatshumor. Jag är introspektiv som komiker, försöker vara mänsklig och lite påhittig. Jag pekar gärna finger, men inte åt andra utan mer in i mig själv. Jag gillar att lyfta fram det där lite pinsamma och mänskliga som finns hos oss alla.

Läs också: 64 år sedan Snoddas slog igenom – se bildspel från karriären

Själv skrattar han gärna åt – och hämtar inspiration från – akter som Monty Python och Hasse & Tage.

– Tage var visserligen väldigt politisk, men samtidigt var han en varm person med nyanserad och lite smart humor. Och Monty Python blandar någon slags klassisk bildning med att slå fiskar i huvudet på varandra. Den mixen tycker jag är väldigt inspirerande – och mycket roligare än att gnälla på moderaterna eller Annie Lööf.

Eventuell kritik i media tar han oftast inte så hårt på. Han är tålig på den fronten tack vare att han fick så mycket omtanke under sin uppväxt, tror han:

– Jag är lite som Obelix i Asterix-serien, jag trillade ner i en kittel full av självförtroende. Jag fick så mycket kärlek när jag var liten så jag är rätt osårbar haha.

Hans mamma är från Finland och Anders Jansson ser sig mer än gärna som halvfinne.

– Den största fördelen med det är att det finns ett lag till att hålla på om Sverige åker ur hockey-VM ...

Annars är det fotboll i allmänhet – och Arsenal i synnerhet – som han vurmar för i sportsammanhang. Även det något som grundlades i barndomen. Arsenaltröjan han fick i present av sin pappa grundlade en livslång kärlek till den brittiska storklubben.

– Jag är nog till London och tittar på fotboll oftare än jag åker in till Malmö och tittar på allsvensk fotboll. Jag och min son Max har lite som vår grej att åka till London och titta på Arsenal ett par gånger om året. Då får resten av familjen vara hemma.

Läs också: Kända skådespelare i Bollnäspjäs i sommar

De kärleksfulla uppväxtåren innehöll också en oerhörd sorg. Anders var sju år gammal då hans pappa gick bort.

– Han var bara trettiofem när han dog, så jag hann inte lära känna honom så väl eftersom jag var så pass liten. Men sedan jag fick barn själv har jag tänkt en hel del på hur hemskt det är att någon ska behöva dö så ung och lämna fru och barn efter sig.

Händelsen har påverkat hans personlighet, på ett kanske lite oväntat sätt:

– En av mina saker i livet är att jag inte ser några problem. Jag söker lösningar och blir pragmatisk direkt så fort något problematiskt dyker upp. Det är den positiva sidan, men andra sidan av myntet är att man kanske inte blir så lyhörd för andras bekymmer. Om mina kompisar hade något problem när jag var i tioårsåldern … om det då inte låg i paritet med att förlora en förälder så tyckte jag "Men sluta, det där är väl inget" minns jag. Och den inställningen kan ju vara ett problem i sig. Det är mycket möjligt att jag kommer att prata om det här i kommande shower, det fanns inte plats i Kom in och stäng dörren men det är något jag har tänkt på mycket.

Han tycker annars att hans humor och bekymmerslösa inställning till livet har hjälpt honom mycket i olika situationer:

– Det låter lite förmätet, men jag vet att när jag kliver in i ett rum så vet jag att jag troligtvis är en av de roligaste i det rummet. Det är en skön känsla att veta att oavsett vilket sammanhang jag hamnar i så skulle jag förmodligen överleva tack vare min humor och mitt sätt att se samband.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons