Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kojan i Björnmyra fylls av berättande kvinnor: "Vi är villiga att gå ut i offentligheten med våra historier"

/
  • Här blir det plats för möten med mening.
  • I eldpallkojan blir det berättarafton i sommar när tre kvinnor med olika historier bjudits in.

Tur o Ton har specialiserat sig på natur- och kulturupplevelser i Hälsingeskogarna. I sommar vill man slå ett slag för berättandets betydelse. Till knastret av en kojeld ska tre kvinnor dela med sig av sina livshistorier.

Annons

Fredagar under andra halvan av juli månad står eldpallkojan på Björnmyra i centrum. Kojan ligger mitt i skogen, på en finnbosättning, precis där Ljusdals, Bollnäs och Ovanåkers kommuner möts, och evenemanget kallas Möten med mening.

– Här uppe i skogarna är det lite friare och öppnare på något sätt, än nere i dalgångarna. Många musiker och konstnärer har genom tiderna flytt till skogen för att få vara sig själva, säger Maria Strömbäck Svärd från Tur o Ton, som förresten firar 10-årsjubileum i år.

Kojan var förr ett tillhåll för skogshuggarna, men i år tillhör tre av berättarkvällarna kvinnorna och deras historier. Gunilla Maria Lundin är först ut den 15/7. Hon har bland annat tränats inom energimedicin hos Incashamaner i Peru. Maria Heléne Blomqvist, lärare som undervisar i Kundalini yoga, har arbetat med internationell politik och hälsa, och hon leder samtalet den 22/7. Den sista kvällen i serien, 29/7, är textildesignern och kristallterapeuten Maria De Ayana.

– Dessa kvinnor är så spännande var och en i sig själva och de har levt spännande liv. De har också gjort annorlunda val längs vägen som gjort dem till vad de är i dag. De kommer att dela med sig av verktyg som de använder sig av för att hitta balans i livet. Kanske passar en del mig, annat passar dig, man får välja vad man tar till sig, säger Maria Strömbäck Svärd.

Hon menar att själva berättandet är något som vi varit nära att glömma bort och som vi nu måste ta tillbaka.

– Det verkar komma nya tider där vi kliver utanför den plats där vi boat in oss, där vi är villiga att gå ut i offentligheten med våra historier igen. Och vi behöver inte gå över ån efter vatten, berättandet finns alldeles nära och vi har mycket att lära oss av varandra.

Man skulle kunna påstå att det ligger en spännande motsättning i att kvinnor på det här sättet intar skogen och huggarkojan – en traditionellt manlig miljö – men det går inte Maria Strömbäck Svärd med på.

– Nej, på finnbosättningarna och fäbodarna jobbade alla hårt, sysslor var uppdelade efter kön, men allas insatser behövdes. Och de här berättarkvällarna är absolut inte bara för kvinnor, alla är självklart välkomna, säger hon.

Mer läsning

Annons