Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kö till att läsa Nobelprisvinnaren i litteratur

/
  • Helins bokhandel hade en bok hemma av Nobelprisvinnaren Mo Yan. Den såldes direkt. Men under torsdagen fick Maria Helin låna den och ha den i butikens skyltfönster.

Kinesiske författaren Mo Yan fick årets Nobelpris i litteratur. Det var många nyfikna som samlades vid Bollnäs bibliotek för att följa rapporteringen från Börshuset i Stockholm där Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund offentliggjorde vinnaren.

Annons

- Mo Yan har jag inte läst. Det här var en total överraskning, säger Annamaria Björklin, bibliotekschef i Bollnäs.

Några minuter efter att nyheten släppts börjar några besökare att ställa sig på kö för att låna några böcker av författaren. I Gävleborg finns tre titlar av Mo Yan, men ingen bok fanns tillgänglig för utlåning i just Bollnäs under torsdagen.

Enligt bibliotekskatalogen har den skönlitteräre författaren Mo Yan skildrat kinesisk landsbygd med magiskt realism.

- Det vi vet nu är att Mo Yan kommer att bli läst. Många är nyfikna och vill alltid läsa litteraturprisvinnaren, säger Annamaria Björklin.

Besökaren Britt-Marie Påhlman hade hoppats att priset skulle gå till kanadensiskan Alice Munro.

- Det här var en överraskning, att de lyfter fram en författare som inte är så känd. Jag läser mycket och har bara läst någon recension av Mo Yans böcker. Det känns som ett oskrivet kort för mig, säger Britt-Marie Påhlman.

På Helins Bokhandel är det en högtidsstund varje år som Nobelpriset i litteratur offentliggörs. Där lyssnar besökarna på radio och Maria Helin med personal skyndar sig att knappa in författarens namn för att se om de har någon titel inne.

- Vi hade en bok, "Ximen Nao och hans sju liv" och den köptes direkt av en trogen kund. Vi får låna den under torsdagen och ha den i skyltfönstret, det är roligt att vi hade den, säger Maria Helin.

Nu kommer bokförlaget som har gett ut hans böcker att skynda sig att trycka upp flera.

- De brukar komma ut fler böcker lagom till julhandeln. Det är många som köper årets nobelprisvinnare i litteratur och ger bort i julklapp, säger Maria Helin som själv ännu inte läst någon bok av Mo Yan.

Mer läsning

Annons