Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knattret blev till ljuv musik

/
  • Hela fältet beger sig i väg från centrala Arbrå och vidare på bakvägar mot Orbaden.
  • Bensindekal lika antikverad som mopeden.
  • Tre kvinnor deltog. Här är två av dem, Helena Nyström och Anne-Marie Ullmark. Den tredje var Marie-Louise Lindberg.
  • Lennart Söderström stödde sig på en krycka före start. Men det hindrade honom inte att köra tre mil på sin Tomos. Ännu längre blir det om vi räknar in färden mellan hemmet i Växbo och Arbrå.
  • Sven Ullmark, känd även från Team Hanna, är en hängiven entusiast när det gäller både mopeder och motorcyklar. Här med en Tempus Monarped som fick sitt namn via Arvikaverken.
  • Hedemora var den svenska motorsportens Mekka på främst 40- och 50-talen.

Åskan på avstånd överröstades av smattrande motorknatter. En blåvit oljedoftande rök lade sig över asfalten vid Esplanaden i Arbrå i lördags när de nostalgiska entusiasterna samlats. Vad det var? Jo, veteranmopedrally förstås!

Annons

Bakom initiativet till rallyt fanns en grupp på fyra personer som kallade sig Hiat Moppers efter förnamnens initialer, Hasse Jonsson, Ingegerd Olsson, Anne Romar Widell och Torkel Larsson.

- Det här är premiär. Idén föddes under motordagen vid Träslottet förra året, berättade Torkel, som skrev in alla de 30 ekipagen vid sekretariatet.

Rariteter var det gott om; Puch i olika modeller, Zündapp, Husqvarna Novolette, Tomos, Monarks Monarpeder och en rad andra klassiker från 1950-talets mitt och fram till början av 80-talet.

För oss medelålders som var med och matade mopedbränslepumparna, innehållande oljeblandad bensin, med enkronor på 60-talet var detta förstås mumma.

Och för den som möjligen undrar över den något udda Tomosmopeden så var det en slovensk-holländsk variant av mer berömda österrikiska Puch.

Läs mer i måndagens papperstidning.

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons