Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Klokt att Fas 3 fasas ut"

/
  • Mohamed Chabchoub, chef för Arbetsförmedlingen Söderhamn och tillförordnad chef för Arbetsförmedlingen Bollnäs Ovanåker.

Under tisdagen kom beskedet att regeringen planerar att stoppa Fas 3 i den jobb- och utvecklingsgaranti som infördes av den förra regeringen. Arbetsförmedlingens chef i södra Hälsingland tycker det är bra att Fas 3 nu ser ut att försvinna.

Annons

Att avskaffa den kritiserade Fas 3 var ett av Socialdemokraternas vallöften förra året. Men på grund av det parlamentariska läget har de inte kunnat få igenom sin budget. Nu när decemberöverenskommelsen är i hamn väntas det bli annorlunda med den saken.

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ska nyplaceringarna i Fas 3 stoppas i början av nästa år. Vid valet 2018 ska det vara helt avvecklat.

Det välkomnas av Mohamed Chabchoub, arbetsförmedlingschef i Söderhamn och tillförordnad chef även för Arbetsförmedlingen i Bollnäs och Ovanåker.

– Jag tycker att det är klokt. Det gagnar ingen att hamna i Fas 3. Själva begreppet har en negativ klang och i praktiken innebar det två år i en sysselsättning som sällan leder någon vart, säger han.

Samtidigt tycker Mohamed Chabchoub att Fas 3 successivt har förbättrats sedan den infördes 2007. Bland annat har vissa möjligheter till kompetenshöjande studier införts, något som under de första åren var helt förbjudet. Dessutom har Arbetsförmedlingens befogenheter blivit större när det kommer till att kontrollera och säga nej till oseriösa företag som anordnat meningslösa Fas 3-platser för att berika sig på den statliga ersättningen.

– Det har blivit bättre under resans gång. Vi har fått möjlighet att ställa krav på att det ska finnas jobb att utföra och så vidare.

Den nuvarande regeringen har aviserat att man i stället ska införa så kallade extrajobb inom den offentliga sektorn, vilket i praktiken tycks innebära enklare arbeten i till exempel skolan och vården, med avtalsenlig lön och 75 procents arbetstid.

– Det innebär arbeten som man får lön för, vilket är bättre både för individen och för allmänheten, säger Mohamed Chabchoub.

Mer läsning

Annons