Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken vid akuten

/
  • Entrén vid akutmottagningen kommer inte att övervakas. Kameran tar enbart bilder från väntrummet.
  • Gunilla Rundberg är verksamhetschef för sjukhusets akutmottagning.

Akutmottagningen i Bollnäs får ha kameraövervakning i väntrummet.
Det har länsstyrelsen nu beslutat utifrån den ansökan som gjordes i maj.

Annons

Men så långt som till att lagra alla bilder i maximalt 20 dagar vill inte länsstyrelsen gå.

– Det skulle innebära ett större integritetsintrång än övervakning som enbart sker i realtid, skriver länsstyrelsen i beslutet.

Det svar som skickats till Aleris AB – som driver sjukhuset – innehåller alltså vissa begränsningar.

Inspelning och lagring av bilder får bara ske i samband med att ett larm aktiverats. I övrigt förutsätts att det enbart blir "rullande" bilder utan inspelningar.

Länsstyrelsen anser inte att sökanden visat att platsen är utsatt för brott – eller varit olycksdrabbad – i sådan omfattning att inspelningar och lagring är motiverad dygnet runt.

– Den delen i beslutet försvårar i viss mån möjligheterna att utreda händelser i efterhand, säger verksamhetschef Gunilla Rundberg vid akuten.

Men hon är ändå nöjd med att tillstånd för övervakning medges. Det förbättrar kontrollen och bidrar enligt sjukhusledningen till att förebygga hot och våldssituationer i väntrummet.

– Vi kan också lättare upptäcka om patienters hälsotillstånd hastigt försämras under väntetiden, säger Gunilla Rundberg.

En fast kamera får nu placeras i väntrummet. Övervakningen kan enligt länsstyrelsen motiveras med att den bidrar till att trygga patienternas säkerhet. Det anses väga tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad.

Gunilla Rundberg räknar med att kameran ska kunna tas i bruk senare i sommar.

Beslutet och villkoren i detta kan överklagas av Aleris, Datainspektionen och kommunen. När det gäller en arbetsplats har fackliga organisationer också möjlighet att besvära sig hos förvaltningsrätten i Falun.

Mer läsning

Annons