Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med friskola på Bergåkra gård

Det är nu klart med ytterligare en friskola i Bollnäs kommun.
På skärtorsdagen kom tillståndet från Skolinspektionen och till hösten startar Karin Ånöstam och Sigrid Bergåkra Hälsinglands naturbruksgymnasium på Bergåkra gård i Simeå.

Annons

- Visst är det underbart med två naturbruksgymnasier när det inte gick med ett, säger Karin Ånöstam och syftar på allt som varit – och är – kring den kommunala skolan Nytorp i Arbrå. Den som inte bär sig och ska säljas till storbonden Jan-Erik Hansson, företagaren Pär Eriksson och säljaren Pär Eklund, för att till hösten 2013 bli friskola. Närmare bestämt ett naturbruksgymnasium.

Så har de nya ägarna tänkt.

Återstår att se om planerna fullföljs – nu när Karin Ånöstam och Sigrid Bergåkra fått grönt ljus av Skolinspektionen att starta redan till hösten och därmed har ett års försprång.

Det blir några sekunders tystnad i luren när vi berättar för Pär Eklund om att en friskola nu ser ut att bli två.

Är du förvånad?

- Mycket förvånad, säger Pär Eklund.

I övrigt vill han avvakta med kommentarer.

Försäljningen av Nytorp föregicks av ett anbudsförfarande där även Karin Ånöstam och Sigrid Bergåkra fanns med i bilden. Företaget Naturlära i Hälsingland AB, som Ånöstam och Bergåkra drev tillsammans med bland andra Peter Stormare, kom in med ett anbud på 5,4 miljoner. En summa som Ånöstamgruppen senare, efter anbudstidens utgång, höjde till det dubbla.

Vid fullmäktigesammanträdet i februari antog Bollnäs kommun budet från Pär Eklund och hans kompanjoner på 7,5 miljoner. Ingen överklagade beslutet och i slutet av mars vann det laga kraft.

Därmed sattes punkt för alla turer kring försäljningen av Nytorp.

Men inte för Ånöstamgruppens friskoleplaner. De lever i högsta grad.

- Naturligtvis är det en stor utmaning att komma i gång redan till hösten. Det blir en intensiv tid framöver med planering och marknadsförning, men vi tror stenhårt på det här, säger Karin Ånöstam.

Namnet på den nya friskolan blir Hälsinglands naturbruksgymnasium. Den ska drivas av Naturlära i Hälsingland AB, som efter en rekonstruktion numera ägs av Karin Ånöstam och Sigrid Bergåkra. Peter Stormare och övriga är inte kvar i bolaget.

Mer läsning

Annons