Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med entreprenörer för torgbyggen

/

Det blir L. Hammarströms Trädgårdsanläggningar AB och NCC Construction Sverige AB som får bygga det nya Brotorget i Bollnäs.

Annons

Upphandlingarna för ombyggnaden av Brotorget är avslutade. Nu är det klart att Hammarströms får markarbetet medan NCC får bygga den nya scenen.

Markarbetet är den ekonomiskt sett tyngsta av de två byggentreprenaderna och Hammarströms anbud på knappt 8 770 000 kronor var nästan en miljon kronor lägre än näst lägsta anbudssumma, som lämnades av Peab Anläggning AB. Den tredje anbudslämnaren var NCC.

För scenbygget var det NCC som lämnade den lägsta anbudssumman med 4 515 000 kronor. Det var 640 000 kronor lägre än den andra anbudslämnaren, Byggtec Gävleborg AB.

De anbudsgivare med lägst total anbudssumma blev de som tilldelades respektive entreprenad.

– Ja, vi har valt ut de två som hade lägst anbud, de uppfyllde våra skallkrav båda två, säger Urban Kling, gatuchef i Bollnäs kommun.

Kostnaderna för ombyggnaden av torget har tidigare beräknats till 14 miljoner kronor. Summan av de två antagna anbuden landar kring 13,3 miljoner kronor, men den ursprungliga kostnadskalkylen ligger kvar, enligt Urban Kling:

– Att anbudssumman är lägre än 14 miljoner kronor betyder det inte att den totala kostnaden blir det, så vi räknar fortfarande med 14 miljoner.

Totalt deltog alltså fem anbudsgivare i de två upphandlingarna.

Hade ni räknat med fler anbud?

– Nej, det här var väl ungefär som vi trodde.

När ombyggnaden av torget upphandlades i våras så ville kommunen ge uppdraget till Hammarströms Trädgårdsanläggningar, men det valet överklagades av NCC , som också deltog i upphandlingen. Förvaltningsrätten i Falun gav NCC rätt i frågan och upphandlingen fick göras om. Den här gången valde kommunen att dela upp byggentreprenaden i två delar.

Finns det någon oro för en överklagan även den här gången?

– Det finns det alltid, men vi har gjort allt för att det här inte ska vara möjligt att överklaga. Vi har bland annat haft en jurist som bistått oss under hela upphandlingsprocessen.

Tilldelningsbesluten togs 2 september. Samtliga anbudslämnare har underrättats.

Avtal kan skrivas tidigast tio dagar efter beslut, under förutsättning att ingen anbudsgivare begärt överprövning hos förvaltningsrätten.

Markjobben är planerade att påbörjas under senhösten och det nya Brotorget beräknas stå klart hösten 2016.

Mer läsning

Annons