Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart att Skolskogen räddas

/
  • Den gamla banvallen drar fram genom Skolskogen i Kilafors. Ett stickspår anlades från Kilafors station 1879 till sjöstationen vid Björnnäsudden, där det fanns båttrafik till Bergvik.

Som en trolsk John Bauer-skog ligger Skolskogen intill Bruket i Kilafors. En tidigare planerad avverkning stoppades och nu skrivs ett avtal för att bevara den.
- Vi ska också skänka en grillkåta dit, säger Alf Molin, kassör i föreningen Hanebo Framtid.

Annons

En skolskog är vad det låter som. Ett avgränsat skogsområde disponeras av skolan för lektioner och utevistelser. Här kan olika teorier testas i praktiken. Skolan och markägaren – i det här fallet kommunen – gör en överenskommelse för hur skogen ska upplåtas.

Det speciella med Skolskogen i Kilafors är en gammal järnvägsbank som löper längs ett tidigare stickspår till Kilafors Nedre, som var en sjöstation intill Björnnäsudden vid Bergviken.

På den hårt packade banvallen är växtligheten sparsam. Granar växer intill, men där banan låg har inga träd slagit rot sedan spåret revs upp på 1920-talet. Det är som en tunnel genom skogen.

- Det är en spännande skog som är lätt att nå. Den ligger ju bara ett knappt 30-tal meter från vägen, säger Alf Molin.

Hans namne Per Molin, mark- och exploateringsingenjör i kommunen, beslutade i somras att skjuta upp en avverkning i området efter protester från bland annat Hanebo Framtid.

Och nu är inte längre avverkningen aktuell alls. Enbart vindfällen tas bort.

- Ett formellt, skriftligt, avtal håller på att utarbetas för ett markområde på cirka tre hektar. Och någon trädfällning blir det inte i hela skogsområdet, säger Per Molin.

Bygglov har nu också sökts för en grillkåta med plats för 30 personer. Den placeras intill de redan befintliga vindskydden.

Hanebo Framtid hoppas att grillkåtan – från en leverantör i norra Sverige – ska vara på plats redan i slutet av nästa vecka.

- Vi har planer på att visa den efter julskyltningen i Kilafors centrum. Det är ju ingen lång promenad därifrån, säger Alf Molin.

Skolskogen har utnyttjats mer regelbundet sedan 1990-talet. Men några avtal har alltså inte funnits på samma sätt som för skolskogarna i Rengsjö och Kilbergsskolan i Bollnäs.

Mer läsning

Annons