Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kilafors PRO är en alert "pensionär"

/
  • Gun Norin är ordförande för PRO i Kilafors sedan två år tillbaka. På lördagen kunde hon fira föreningens 65-årsjubileum tillsammans med medlemmarna.

Kilafors PRO blev själv "folkpensionär" i lördags. Det har gått 65 år sedan Karl Magnus Svensson i Sibo tog initiativet till föreningens bildande.
Det gör föreningen ett strå vassare än Bollnäs PRO som nyligen fyllde 60.

Annons

Firandet skedde i Hå ordenshus med 160 personer på plats. Lokalbrist i Kilafors gjorde att man fick söka sig strax väster om sockengränsen.

Ordföranden Gun Norin kunde notera att pensionärsföreningen i Kilafors startade bara två år efter att riksorganisationen inlett sin verksamhet 1942, mitt under brinnande världskrig.

Föreningen i Kilafors har i dag 322 medlemmar.

- Det finns ett stigande intresse och vi har en lång rad studiecirklar i gång, säger Gun Norin, som varit ordförande de två senaste åren.

Bland aktiviteterna finns qigong, styrketräning, vattengympa, boule, bingo, läs- och hobbycirklar av olika slag och sång- och musikcirklar. All cirkelverksamhet sker i samarbete med studieförbundet ABF.

Varje år görs också både kortare och längre resor i regi av reseledaren Inga Hellsten.

- Några svårigheter med nyrekryteringen ser vi inte. Vi tar aktivt kontakt med nyblivna pensionärer någon månad efter att de blivit pensionärer, säger Gun Norin.

Sång- och musikgruppen var förstås flitig på scenen under jubileumsprogrammet. Och kökskommittén hade det slitigt när festmåltiden skulle serveras.

På plats fanns även förre riksdagsledamoten Axel Andersson från Gävle, ny PRO-ordförande i länet.

Noterbart är att den första medlemsavgiften på 1940-talet var 50 öre per år. I dag kostar det 220 kronor att vara med.

- Men medlemmarna får mycket för pengarna, bland annat bra försäkringar, säger Gun Norin.

Hon tycker att alla som lagt ned ett idogt och uppoffrande arbete i föreningen genom åren bör framhållas.

- De har lagt grunden till en pensionärsförening som fortfarande är mycket livaktig.

Förr var pensionsåldern generellt 67 år, men när den idag är 65 så tycker Gun Norin att det är passande för föreningen att fira lite extra. Detta även om man nu inte fyller jämnt.

Mer läsning

Annons