Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kilafors herrgård kan bli asylboende

/
  • Nu vill Per Linell hyra ut både det röda huset och Kilafors herrgård till Migrationsverket.

Migrationsverket erbjuds att hyra 126 platser vid Kilafors herrgård, som tillfälligt boende för asylsökande.
– Vi har lämnat anbud på det, säger ägaren Per Linell.

Annons

För ett par veckor sedan berättade Per Linell att han hade kontakt med Migrationsverket – för att i första hand erbjuda det tidigare hemmet för ensamkommande asylsökande barn och ungdomar vid Bruksgatan som asylboende.

Där finns plats för 30 personer, i huset som kommunen hyrde under fem år till i fjol höst. Då flyttades verksamheten till Bollnäs Bostäders lokaler på Ren i Bollnäs, där gymnasiesärskolan Höghammar hade sagt upp elevboenden – och Per Linell förlorade en värdefull inkomst, eftersom huset stått outhyrt sedan dess.

När Migrationsverket nu har gått ut med en ny direktupphandling av tillfälligt boende för asylsökande – den femte i år – har Per Linell lämnat ett anbud på sammanlagt 126 platser.

– Det är maximala antalet om man utnyttjar hela herrgården, inklusive flyglarna och huset vid Bruksgatan, bedömer han.

Sista anbudsdag är den 24 september. Migrationsverkets mål denna gång är att upphandla 6 000 platser, fördelade över hela landet, för tiden till och med maj månad 2015.

Verkets uppdrag är att ge asylsökande ett värdigt mottagande och en rättssäker prövning av asylskälen – och se till att de har någonstans att bo under tiden.

Per Linell vet inte hur stora möjligheter han har att få ett avtal:

– Jag tar en risk, som går ut med att jag har lämnat anbud – för Migrationsverket säger ingenting och jag vet inte hur det går. Men det här är en gardering och ett sätt att rädda herrgården, genom att få beläggning vintertid och ekonomi att kunna rusta byggnaderna.

Under januari och februari i år hade herrgården bara två rum bokade, berättar Per Linell – som inte tror att ryktet förstörs av en uthyrning till Migrationsverket:

– Det här är en räddningsplanka för hotell på småorter som har dyra omkostnader. Och folk behöver inte vara oroliga om det skulle komma asylsökande hit – vi har ju haft invandrare här tidigare under fem år och de var väldigt lugna. Många Kilaforsbor vet inte ens om att verksamheten fanns under den tiden.

Migrationsverkets upphandling görs i flera steg.

– Först och främst måste man uppfylla deras krav på boende. Sedan är det priset som styr vilka som kan bli aktuella – och lägsta pris kommer först. Men innan ett asylboende godkänns och det kan bli aktuellt med avtal, så gör Migrationsverket också besök på plats, säger Per Linell.

Mer läsning

Annons