Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katrineberg – här möts Hälsingland och Gästrikland

/
  • Under Finnskogsträffen lever Katrineberg upp mer än vanligt.

Katrineberg, är ett stort namn på en liten by i Bollnäs finnskog. Här möter Hälsingland och Gästrikland varandra. Det geografiska läget gör byn till en början, eller en utpost – allt beroende på betraktarens perspektiv.

Annons

Under 1700-talet anlades ett järnbruk i Katrineberg, som under sina 100 aktiva år kom att livnära många. En hel del byggnader från den epoken står fortfarande kvar, så som herrgården, prästgården, sädesmagasinet, kolhuset och storbyggningen.

Idag har byn runt en handfull permanenta invånare, men trots sin ringa storlek har Katrineberg en bygdegård, ett kapell med anor från sent 1700-talet och ett lanthandelsmuseum i originalskick från förrförra sekelskiftet.

Vintertid kommer besökare för att åka hundspann. Under sommaren lever byn upp extra mycket i slutet av juli under Finnskogsträffen, som arrangeras av Finnskogens vänner. Då är det bland annat musikunderhållning, matservering och utställning.

Finnskogsträffen har på senare år också blivit en programpunkt under Bymella – ett veckolångt arrangemang i flertal byar kring och i Bollnäs finnskog.

Bymella är en gammal tradition och ett dialektalt ord som betyder att gå mellan byarna. Nu för tiden har dock bilen blivit ett vanligare transportmedel än apostlahästarna.

En idé kan vara att göra ett Katrinebergbesök under Bymella och sedan passa på att gästa någon annan närliggande by.

Mer läsning

Annons