Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleken är bästa lönen

/

I snart tjugo år har familjen Berg varit familjehem för barn som farit illa. Nu efterlyser hon civilkurage från alla vuxna som ser barn bli kränkta.

Annons

När Solweigh Berg läste signerad Sofia Rapp Johansson rann tårarna. Sedan blev hon arg.

- Jag blev ledsen, kränkt och förbannad. Man kan inte dra alla familjehem över en kam. Det är djupt beklagligt det som hänt insändarskribenten och jag tycker att hon ska polisanmäla det som hänt. Det finns rötägg i alla yrkeskategorier och vi ska hjälpa socialtjänsten att se de barn som far illa. Vi får inte glömma att det finns massor av fantastiska familjehem.

Solweigh berättar om ett barn som placerats hos dem som varje morgon öppnade kylskåpet och glatt konstaterade "Oj, det finns mat i kylskåpet i dag också!"

Men det har det erbjudits mer än hembakta bullar och ett välfyllt kylskåp hemma hos Solweigh och Lars-Åke Berg. I snart tjugo år har de tagit emot några barn som på olika sätt farit illa i sina biologiska hem.

Ett barn som kom till dem kunde inte sova ensam. I månader fick Solweigh sova intill, för att försäkra barnet att föräldrarna inte skulle komma och skada barnet.

- De barn som kommit hit har farit väldigt illa. Vi skapar trygghet, ger kärlek och fostrar dem som vårt egna barn. Samtidigt är det inte "bara" ett barn vi får, vi får även med barnets familj och släktingar. Det blir en livslång vänskap, säger hon.

De barn som bott hos familjen genom åren kallar Solweigh och Lars-Åke för mamma och pappa. Ett kvitto på att tilliten och kärleken nått fram.

- När barnet vågat knyta an till oss får vi en livslång kontakt, i all tid och evighet.

De första åren arbetade familjen Berg för Bollnäs kommun. Nu har de uppdrag från socialtjänsten i Gävle kommun. Var tredje månad har en familjehemsekreterare kontakt med det fosterhemplacerade barnet för att se hur barnet mår. Men Solweigh tycker att resurserna inom socialtjänsten har minskat.

- Jag önskar de hade resurser att få bättre insyn. Då skulle de kunna ta bort tvivlen om att det finns sämre familjehem. Förr om åren kom två familjehemsekreterare, nu är det bara en. Jag känner att jag måste ha vassa armbågar för att kämpa för barnets rätt att få stöd, till exempel samtalshjälp. Det verkar finnas mindre resurser nu.

Solweigh har aldrig ångrat sitt yrkesval.

- Det här är mer än ett heltidsjobb. Vi har ansvar 24 timmar på ett dygn. Jag blir ledsen när jag hör att vi gör det här för pengar. Det stämmer inte. Lönen är enligt avtal och det är inget vi blir rik på. Däremot blir vi rika på kärlek.

Mer läsning

Annons