Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek vid gammal björk

/

Där björkarna susa. Eller där björken, den drygt hundraåriga vid hembygdsgården Kämpens, fortfarande fylld av liv susar som kanske aldrig förr.

Annons

I helgen spelade den gamla björken en absolut huvudroll vid bröllopet mellan Bollnäsbördige Magnus Ericsson och Märtha Eggers. Så häng med här nu så serverar vi en bra och alldeles sann historia om kärlek och bröllop och tider som flytt.

Den 18 juni 1910 gifte sig Adolfina Isberg, bosatt på Kämpens, på gårdstunet. Adolfina gifte sig med bokhandelsbiträdet Uno Johansson, bördig från Norberg i Västmanland. Uno Johansson hade tjänst hos bokhandlare Emil Helin i Bollnäs.

I samband med bröllopet planterade de nygifta en ungbjörk nära en vägg på Kämpens. En vecka senare flyttade paret till Norberg. Efter sig lämnade de björken, som växte till sig och blev mer och mer reslig för varje år som gick.

Adolfina och Uno fick barn och barnbarn. Ett av barnbarnen är just Magnus Ericsson. Då Magnus, för ett drygt år sedan, fick höra historien om mormor och morfar och björken bestämde sig paret. Bröllopet skulle hållas på Kämpens och ingen annanstans.

Så kom det sig att Magnus och Märtha, bosatta i Vallentuna, gifte sig intill den björk som Magnus mormor och morfar planterade vid sitt bröllop hundra år tidigare.

Bröllopsgästerna visste ingenting om hur Magnus och Märtha knöt ihop tid och rum. Historien om björken fick gästerna sig till livs - av vigselförrättaren Bertil Hulth - först senare på dagen.

* Och då de kysstes, många gånger, där vid gammelbjörken - kände de verkligen historiens så kallade vingslag.?

- Absolut, bedyrar både Magnus och Märtha med en mun.

* Och bröllopsresan går till..?

- Stjärnsund först. Sen blir det Japan.

Naturligtvis planterade 2010 års brudpar också ett träd - en lönn - innan festen fortsatte hela kvällen och kanske halva natten.

Mer läsning

Annons