Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin tog examen på andra sidan jorden: "Har kängurur på campus"

/
  • Karin Setterbrant njuter av utsikten på Mount Tibrogargan i Queensland, Australien.
  • Karin rekommenderar ett besök till Whitsunday Islands, en skärgård med segelkryssningar.
  • Karin har avlagt en Bachelor of business med inriktning på internationell business och marknadsföring vid University of the Sunshine Coast i Brisbane, Australien.

För några år sedan backpackade hon i Australien och blev så förtjust att hon lovade sig själv att återkomma.
Nu har Vallstatjejen Karin Setterbrant tagit en kandidatexamen i internationell business och marknadsföring i Brisbane.

Annons

I tre år har Karin studerat för att ta sin kandidatexamen, eller Bachelor degree of business som är den rätta termen. Lika länge har hon bott på Sunshine Coast i staten Queensland, cirka tio mil norr om staden Brisbane.

– Jag har trivts hur bra som helst, speciellt med det varmare klimatet. Sunshine Coast och Mooloolaba, där jag bott, är en liten strandstad med skön och avslappnad stämning. Människorna är fantastiska, alla är väldigt trevliga och öppna, säger hon.

Läs också: Sara bytte ut modellkarriären mot studierna

Karin Setterbrant bestämde sig tidigt för att inte rikta in sig på bara ett område, utan två. Därmed tar hon nu examen med inriktning på både internationell business och marknadsföring.

Under första årets studier läste hon introduktionskurser i bland annat marknadsföring, redovisning, ekonomi och kommunikation.

– Marknadsföringskurserna handlade om olika sätt som företag kan använda för att nå ut till sina kunder och för att utveckla sitt märke. Kurserna i internationell business handlade om business ur ett globalt perspektiv, mycket om hur man måste anpassa sig själv och produkten man säljer beroende på var man är i världen. Vi fick också lära oss hur man hanterar olikheter och bemöter människor från olika kulturer.

Läs också: Ebba pluggade vid Kinas bästa handelshögskola

Karin Setterbrant studerade vid University of the Sunshine Coast, ett universitet som bara funnits i 20 år. 10 000 studenter går där och business är ett av de större utbildningsområdena. Majoriteten är australiensiska studenter, men elever från hela världen finns där och då är det oftast utbytesstudenter.

– Det finns även kängurur på campus och det var rätt kul!

En skillnad jämfört med Sverige är att studenter på universitet i Australien läser fyra kurser parallellt varje termin.

– Ibland kunde man ha flera uppsatser eller prov samma vecka. Vissa perioder blev det väldigt intensivt och stressigt, men jag har trivts väldigt bra med min utbildning.

Läs också: Yenny Strömgrens resa – från Bollnäs till ett liv i Australien

Karin Setterbrant har precis börjat jobba på ett IT-företag i Brisbane, med uppdrag att utreda tekniska problem. Planen är att stanna kvar i Australien (landet down under) i ett par år till, sedan får framtiden utvisa vad som händer. Europa är ett alternativ, då hon bott i både England och Irland tidigare.

– Jag har inte bott i Sverige sedan jag tog studenten 2008 och just nu är jag inte så intresserad av att flytta tillbaka. Jag kommer nog återvända så småningom, åtminstone till Europa.

Vilka är dina bästa tips? Vad får man inte missa i Australien?

– Är man i Australien måste man helt klart besöka Great barrier reef (Stora barriärrevet) för att dyka eller snorkla, det är en helt fantastisk upplevelse. Det är bättre ju längre norrut man är så jag skulle rekommendera Cairns på östkusten. Mitt favoritställe är Whitsunday Islands, en skärgård med segelkryssningar.

– Andra favoriter är hippiestaden Byron Bay men även Fraser Island, en stor sandö som man upptäcker med fyrhjulsdrivna bilar som man kör på stranden. Sen är såklart Sunshine Coast ett ställe att besöka, mycket bättre än det mer kända Gold Coast om du frågar mig, säger Karin Setterbrant.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons