Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanadatrio stampar loss i Bollnäs

/
  • Alexandre de Grosbois-Garand, Yann Falquet och Pascal Gemmes spelar i Bollnäs den elfte september.

När den kanadensiska folkmusiktrion Genticorum kommer till Bollnäs kommer trestämmig sång att varvas med svängig instrumentalmusik från den fransktalande provinsen Québec . Den elfte september spelar de i Peter Stormaresalen i Bollnäs Kulturhus.

Annons

De senaste tio åren har publik i över femton länder fått ta del av Genticorums personliga sound. Förra året korades de till årets grupp vid Canadian Folk Music Awards och deras senaste skiva, Nagez Rameurs, blev samtidigt årets bästa traditionella album.

Yann Falquet, Alexandre de Grosbois-Garand och Pascal Gemmes är alla multiinstrumentalister. De spelar fiol, flöjt, gitarr, bas eller mungiga och i botten ligger slagverk i form av Pascal Gemmes extraordinärt snabba, stampande fötter. De har spelat in fyra kritikerrosade album med traditionell keltisk folkmusik som låter både ålderdomlig och modern på samma gång.

Redan i fjol besökte de Sverige under en liten turné på västkusten. Recensionerna då talade om mycket stor humor och stor scennärvaro.

- Själv har jag bara sett gruppen på You Tube, berättar Pelle Larsson på Kulturhuset. Vi fick tipset om att de skulle spela på andra ställen i Mellansverige av Kultur Gävleborg och sedan de fått väldigt bra rekommendationer från Kultur i Väst, efter förra årets turné, beslöt vi oss för att passa på.

Mer läsning

Annons