Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan nekas bygglov vid Orsabanan

/
  • Tuppz-Topefa vill bygga om förrådet intill Voxsjön till två bostäder med terrass och bryggor mot vattnet.

Tuppz-Topefa i Bollnäs vill bygga om ett förråd intill Stagården till bostäder. Men Trafikverket avstyrker eftersom byggnaden ligger mellan Orsabanan och Voxsjön.

Orsaken till Trafikverkets nej är en översyn från 2008 som håller öppet för att järnvägstrafiken återupptas.

Annons

Det nya yttrandet är skrivet av Trafikverkets planerare Tony Stark, som själv är Bollnäsbo.

- Banan är i dag stängd för trafik och underhållet har upphört. Men trots det har ny trafik vid flera tillfällen diskuterats och järnvägen är inte nu aktuell för nedläggning i formell mening, säger han.

- Orsa kommun driver ju tillsammans med Rättviks och Ovanåkers kommuner också frågan om att öppna upp banan för trafik igen. Det finns även ett förslag om att återuppta trafiken i den översyn som gjorts kring det lågtrafikerade järnvägsnätets framtid.

Om den 11,8 mil långa järnvägen mellan Bollnäs och Orsa öppnas på nytt så kommer det enligt Trafikverket skapa så stora störningar att det inte går att "upprätthålla en långsiktigt hållbar och acceptabel boendemiljö".

Därför tycker Trafikverket att miljö- och byggnämnden i Bollnäs ska säga nej till bygglov på den aktuella fastigheten.

Men Tuppz-Topefas styrelseordförande Thomas Perzon – som själv funderar på att ha huset som fritidsbostad – är oförstående.

- Ny trafik på banan känns väldigt orealistiskt. Det är märkligt att byggnationer på platsen ska hindras av en teoretisk möjlighet till ombyggnad av banan som känns helt verklighetsfrämmande, anser Thomas Perzon.

Han är själv beredd att driva ärendet vidare i besvärsinstanserna.

- Det måste finnas någon rimlighet i bedömningarna.

Men det är inte bara järnvägstrafiken som kan utgöra ett hinder för bygglovet. Även bestämmelserna om strandskyddet kan sätta stopp.

Att ge klartecken för en ändrad användning av förrådet är därför inte enkelt.

- Ärendet kommer upp i miljö- och byggnämnden i oktober. Men det är mycket som talar emot ett bygglov, säger Lars-Erik Westerberg, kommunens bygglovsingenjör.

Mer läsning

Annons