Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpar för ett nej

/
  • Anders Hellberg, Anna Bergengren och Amanda Olsson Pantzar försöker påverka Sven Bergström (C) att ta ställning mot kärnkraft.

Miljöorganisationen Greenpeace betraktar riksdagsmannen Sven Bergström (C) som en särskilt viktig kugge när Sveriges riksdag ska ta ställning till nya satsningar på kärnkraft. På fredagen besökte Greenpeace Bollnäs för att agitera för sin sak.

Annons

Den 17 juni ska Sveriges riksdag ta ställning till propositionen om att häva förbudet mot ny kärnkraft.

- Vi tycker att det är viktigt att komma ut i landet, säger Anders Hellberg, Greenpeaces talesman i energifrågor. Det är ganska många som inte vet hur viktig omröstningen den 17 juni är, men det är faktiskt ett val som rör hela Sveriges energiframtid och kan få konsekvenser för tusentals år framöver.

Särskild kraft har Greenpeace valt att lägga på Centerpartiet och deras riksdagsledamot från Gävleborg. Det är ett parti där partiledningen uttalat önskemål om fortsatta satsningar på kärnkraft men där det av tradition också finns ett starkt motstånd mot kärnkraften. Centerpartisten Sven Bergström, från Forsa utanför Hudiksvall, har öppet visat tvivel för fortsatta satsningar och nu vill Greenpeace få folket i hans egna röstkretsar att försöka påverka honom till ett nej den 17 juni.

- Det är ju ändå här i Gävleborg han har fått sina röster, säger Anders Hellberg. Det känns fel att ett så viktigt val ska styras av partipiskan och inte av de väljare som Sven Bergström företräder.

Mer läsning

Annons