Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp för Immad på flygplatsen

/
  • I informationen som delades ut framgick att Immad Samim inte vill lämna Sverige och att det finns en hotbild mot honom i Afghanistan.
  • Maron Tasfay och Maja Jansson stod på Arlanda under tisdagseftermiddagen och delade ut information till Immad Samims medpassagerare.

(Uppdaterad 21.35) Under tisdagsmorgonen fick Immad Samim säga hej då till sina vänner i Migrationsverkets förvar i Gävle. Därefter åkte vännerna till Arlanda och upplyste hans medpassagerare om hans situation.

Annons

Åtta starka vänner till Immad Samim delade under tisdagseftermiddagen ut information till resenärer på Arlanda om Immad och att han inte ville lämna Sverige. Målet var att de andra passagerarna skulle protestera och få flygbolaget att vägra ta med Immad Samim ombord.

Men vilka som egentligen var medpassagerna var lite oklart. Vännerna hade nämligen inte lyckats lista ut vilket plan han skulle föras ut ur landet med.

- Men vi vet vilken tid han ska komma fram och vart han ska mellanlanda, så vi har försökt jobba bakåt därifrån, berättar vännen Kristina Barbet sent på tisdagseftermiddagen.

Vänner är då slitna.

- Det har varit en fruktansvärd dag. Men vi ska fortsätta och försöka kämpa – även om det inte gör någon nytta. Jag vet att Immad uppskattar det vi gör, säger Kristina Barbet.

Däremot uppskattade inte personalen på Arlanda deras aktion.

- Men de säger att så länge vi inte står i strömmen av människor så får vi stå här och dela ut lappar.

Kristina Barbet framhåller att den hos Migrationsverket som fattade beslutet om att Immad Samim ska utvisas inte kan ha förstått vidden av de hot som finns mot honom i hans tidigare hemland Afghanistan.

Hur ser hotbilden ut?

- Det är väldigt extremt. Hans föräldrar och bröder har blivit mördade för att föräldrarna inte ville ansluta sig till talibanerna. Han har ingen familj kvar och kan absolut inte åka tillbaka till sin hemort.

Kan han lämna Afghanistan igen?

- Han ska försöka ta sig till något annat land och försöka ta sig tillbaka till Sverige. Han har sin flickvän här.

Sent på tisdagskvällen berättade Kristina Barbet via e-post att Immad Samim då satt på ett flygplan till München, Tyskland. Därifrån skulle han föras vidare till Delhi, Indien och slutligen till Kabul i Afghanistan. 

Mer läsning

Annons