Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaffe med snack

/

Varje tisdagskväll slår mötesplats Kupan upp dörrarna till sitt språkcafé. I Röda korsets lokaler träffas de som är nya i Sverige och svensktalande Bollnäsbor för att prata svenska, fika och ha roligt tillsammans.
- Hit är alla välkomna, vi brukar vara ett 20-tal här på träffarna. Skulle vi bli fler ordnar gärna en större lokal, säger initiativtagaren Eivor Eriksson.

Annons

Ett trivsamt sorl hörs från de olika borden och en hemtrevlig doft av te möter oss i lokalen. Det är tisdag och det är åter dags för Röda korsets och Studiefrämjandets språkcafé.

Vid ett bord sitter fyra kvinnor och pratar och fikar. För Ranveg Olshammar är det första gången hon träffar Homa Jala, Karima Ghulam Yahya och Rahima Hussaini, alla tre från Afghanistan. De tre kvinnorna har levt i Sverige i cirka ett år och har lärt känna varandra genom skolan, Svenska för invandrare.

Rahima berättar att de haft svenskaprov i skolan i dag. De fick lyssna på radio och skriva ner orden de hörde.

- Svårt. Jag förstår svenska ganska bra, men det är svårt att skriva, säger hon.

De övriga håller med. Alla är överens om att det är viktigt att öva att prata, men det är inte så ofta tillfällena ges.

- Vi har varit här varje gång, säger Homa.

Samtalet kommer in på Afghanistan och de är alla tacksamma över att de numera lever i Sverige. Homa gör ett gevär med händerna och visar hur de skjuter varandra i det gamla hemlandet. Sen skakar hon på huvudet.

- Svenskarna är snälla, säger Rahima.

Sedan berättar hon att det är väldigt dyrt att låta barnen gå i skolan i Afghanistan, och att hon som kvinna inte fick arbeta.

Mer läsning

Annons