Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julrock med The Refreshments och Elin Ruth

/
  • The Refreshments och Elin Ruth julrockar i Bollnäs på lördag.

För trettonde året rad ger sig Gävle/Skutskär-bördiga The Refreshments ut på julturné. Gäst i år är Elin Ruth, tidigare Sigvardsson, som även är aktuell med en alternativ julplatta. På lördag får Bollnäs kulturhus ett besök.

Annons

Sagan om The Refreshments börjar i Skutskär 1989. För att reda ut ett Wikipedia-misstag så har de aldrig hetat King Cats – det var ett parallellt annat projekt. The Refreshments har varit The Refreshments sedan starten.

2015 är bandets medlemmar utspridda över landet. Sångaren och basisten Joakim Arnell bor i Furuvik. Trummisen Mats Forsberg har lägenhet i Gävle men bor mestadels av sin tids i Norrköping där han fann kärleken. Samma orsak gjorde att pianisten och vokalisten Johan Blohm flyttade till Hässleholm. Gitarristen Jonas Göransson bor i Stockholm.

The Refreshments firar 25-årsjubileum, dessutom är det 20 år sedan bandet släppte sitt debutalbum. Omkring 4 000 spelningar har det blivit sedan sommaren 1991. Genombrottet kom 1999 med albumet "Are You Ready".

Turnén Rock n Roll X-Mas gjorde sin jungfrufärd 2003, samma år som gruppens första storsäljande julalbum "Rock 'n' Roll Christmas" kom ut. 2007 kom en till julplatta: "Christmas Spirits" och 2010 samlingsplattan "Christmas Wishes" med material från de tidigare två, samt nytt material.

Rock 'n' roll är inte helt oväntat den röda tråden genom showen, där materialet består av klassiska jullåtar i upprockad version samt nyskrivna jullåtar. En dos country och ballader ingår också.

– Gästerna har varierats över åren, men konceptet har altlid varit detsamma – vi kör våran stil med traditionell rock 'n' roll. säger Joakim Arnell.

Den som gillar föregående års upplagor blir inte besviken på årets, och behöver inte oroa sig över några radikala avsteg från konceptet. Inte heller på The Refreshments nya album som är planerat att börja spelas in i Sound Control-studion i Skutskär i januari.

När The Refreshments drog ut på sin första rockjul-turné var de relativt ensamma i sitt gebit. De första två åren gick det att köra tre shower bara i Gävle Konserthus, så populär var showen. Nu finns flera andra som blandar rockkonceptet i jultemat, som John Lindberg Trio, Playtones och Be Bop A Luba med Peter Jezewski i spetsen.

Trettonde året med julkonsert stöpt i rockform alltså. Hur stora likheter har dagens show med den ni började med?

– Temalåten "Rock 'n' roll Christmas" och en del annat hänger med från starten. Jag skulle säga att vi byter ut ungefär 25 procent av låtarna varje år. Vissa grundstenar ligger kvar, annat är nytt. Så det finns absolut en del överraskningar även för den som har sett oss förr.

Elin Ruth kom med till årets show för att Jonas Göransson hade spelat med henne när hon hette Sigvardsson i efternamn. Hon ligger på samma bokningsbolag som The Refreshments: Headstomp. I slutet av november släppte hon "Christmas Is A Drag" tillsammans med The Beat From Palookaville, där Gävlemusikern Christer "Muttis" Björklund återfinns på trummor.

– Vi har undvikit klassikerna och försökt hitta andra vinklar. Man kopplar ofta ihop julen med glättighet. Det här är dock inte en mörk skiva, men den vill visa på ett bredare spektrum av julen, säger Elin Ruth om albumet som Bollnäspubliken kommer få höra smakprov i från.

Mer läsning

Annons