Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonna från Bollnäs bäst på hästar

/
  • Jonna Brosten har sadlat av, men bara tillfälligt, hästar är nämligen livet för Årets hästskötare 2010. Bredvid Jonna går lillsyrran Hilma.
  • Jonna Brosten på hästryggen. Annars är det numera mest travsulkys som gäller. Hästen heter Oueen.
  • När Jonna Brosten är hemma i Bollnäs för att fira påsk passar hon också på att besöka ridhuset, där allt en gång började. Här tar hon hand om Queen efter en ridtur.
  • Jonnas åtta passhästar hos Åke Svanstedt tog under fjolåret åtta V75-segrar.

Årets hästskötare 2010 är hemma i Bollnäs och firar påsk.
Det gör Jonna Brosten helst genom att svinga sig upp på hästryggen och ta en ridtur.
Det är därför vi träffar henne vid ridhuset, där allt en gång började.

Annons

Hästar är livet för Jonna Brosten och så har det sett ut sedan hon var i sexårsåldern. Det var då hon började hänga vid ridhuset i Bollnäs och lärde sig att rida.

Åren gick och Jonna ägnade i princip all ledig tid åt hästar.

När det var dags att börja gymnasiet valde Jonna Nytorp, där det fanns ett program med inriktning på hästar. Efter första året bytte hon delvis inriktning. Hästarna släppte hon inte, men nu var det trav som gällde och eftersom det inte fanns något sådant program på Nytorp då började hon i Hudiksvall. Där tog hon också studenten.

Året var 2007 och travet hade helt tagit över. På helgerna under gymnasietiden jobbade Jonna extra hos Jan-Olov Åberg på Bollnästravet och sista året på travprogrammet i Hudiksvall gjorde hon praktik hos Åke Svanstedt på hans gård Bjertorp utanför Skara.

Tydligen gjorde Jonna bra ifrån sig för efter studenten fick hon sommarjobb hos Svanstedt och där blev hon också kvar. Jonna är numera en av stall Svanstedts 21 hästskötare.

Jonna har åtta så kallade passhästar, varav Youpie, Conrads Garland och Perfect Light är de mest kända. Den trion tog tillsammans åtta V75-segrar under 2010, vilket innebar att Jonna blev den mest framgångsrika av alla hästskötare i Sverige.

Det uppmärksammades vid travgalan på Rondo i Göteborg i januari, då Jonna fick motta priset Årets hästskötare 2010.

- Givetvis både kul och hedrande, säger hon.

Mer läsning

Annons