Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joakim tränar filmstjärnor

/
  • Joakim Tangfelt med hundarna Fellow och Wiola. Nu har Fellow fått pälsen klippt, han är långhårig i filmen, berättar husse Joakim Tangfelt.
  • Liza Bolinder med sin Nana, en 4-årig belgisk vallhund.
  • Joakim Tangfelt på agilitybanan hemma i Bollnäs med hundarna Fellow och Wiola.

Belgiske vallhunden Nanas skall ekar över Sörfly, som om hon ville tala om för hela Kilafors att hon ska bli filmstjärna.

Hon tävlar agility mot en gris i uppföljningsfilmen till årets julkalender.

– Jätteroligt, säger matte Liza Bolinder.

Annons

En divig hund med lite attityd söktes till uppföljningsfilmen till årets julkalender, Hotell Gyllene Knorren. En kompis till Nanas matte, Liza Bolinder, skickade iväg ett filmklipp med Nana utan att hon visste något.

– När regissören fick se Nana så sade han direkt att "henne ska vi ha". Nana vet att hon är snyggast och bäst, hade hon varit en mänsklig filmstjärna hade hon varit Angelina Jolie, säger Liza Bolinder.

Rollen som hunden Optimus innebär att hon tävlar i agility. Något som den 4-åriga belgiska vallhunden redan är van vid, två SM och ett VM har hon hunnit med.

– Hon är skitduktig, säger Liza Bolinder.

Själv har hon inte varit med vid inspelningarna, som ägde rum på Ekebohovs slott utanför Stockholm under fem dagar förra veckan. Jobbet som fastighetstaxerare på Skatteverket satte stopp för det.

I stället hoppade 17-årige Bollnäsbon Joakim Tangfelt in. Han tränar också agility med Nana och för Liza Bolinder var det en förutsättning att han skulle vara den som följde med till inspelningen. Annars hade Nana fått bli hemma, förklarar hon.

Joakim Tangfelt tog med sina egna hundar, bordercollien Fellow och jack russell-terriern Wiola, som statister i agilitytävlingen.

– Vi är med nån minut, två hinder eller så med Fellow och under scenen när vi tävlande sitter i green room, berättar han.

Ett hinder i taget byggdes upp för filmning på den lilla banan. Särskilt avancerade är inte scenerna, inte för en hund som är van vid att träna agility. I filmen tävlar Nana mot en gris.

– Grisen tog det lite längre tid för, säger Joakim Tangfelt.

För honom var det spännande att se hur det går till på en filminspelning.

– Roligt att se hur det ser ut bakom kamerorna, hur de tar från olika håll och vinklar, säger han.

Till vardags går han andra året på barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Agiility har han med sig sedan barnsben eftersom mamma tävlar.

Långfilmen om Hotell Gyllene Knorren har premiär 25 februari, lagom till sportlovstider.

– En barnfamiljsfilm, den verkar bra. De har roliga kläder, gammaldags med färger som inte passar ihop, säger Joakim Tangfelt.

Mer läsning

Annons