Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joakim följer valet från USA

/
  • Joakim Bergkvist flyttade från Alfta till USA som 13-åring. Nu följer han valet från sitt hem i Dallas med hjälp av internet. Dottern Ella är 11 månader.

Joakim Bergkvist är en av ungefär 130 000 utlandssvenskar som har rätt att rösta i det svenska riksdagsvalet. För honom är det en självklarhet att nyttja sin rösträtt och vara med och påverka hur Sverige ska styras de kommande åren.

Annons

- Jag har bott i USA i 15 år men jag känner mig svensk på många sätt. Jag har inblick i både det svenska och amerikanska samhället och kan se både positiva och negativa saker i båda systemen. Jag väljer att rösta i det svenska valet för jag vet ju aldrig om, eller när, jag återvänder en dag, säger Joakim Bergkvist.

Det var 1992 som familjen Bergkvist till Jackson, Tennessee i USA. Pappa Bo blev erbjuden jobb på Sandvik Windsor och hela familjen, mamma Pia, lillasyster Ida och Joakim sa farväl till Alfta.

- Men jag hela tiden haft kontakt med vännerna från Alfta-tiden. Min mormor bor kvar i Edsbyn och vi har stuga i Älmesbo.

I dag är Joakim 31 år och lever tillsammans med sin fru Adrian och dottern Ella, 11 månader i en förort till Dallas, Texas, USA. Joakim arbetar som analytiker och Adrian jobbar sedan dottern föddes deltid som reklamationschef på ett flyttföretag. Hustrun är amerikansk medborgare, dottern har både ett svenskt- och amerikanskt medborgarskap.

- Jag får inte rösta i USA. Det kan hända att jag ansöker om medborgarskap eftersom vi bor här och min familj är amerikanska medborgare. Men tidigare har det bara känts onödigt, säger Joakim.

Men att rösta i det svenska valet tycker Joakim är viktigt. Han följer svenska dagstidningar via deras hemsidor och ser debatter, utfrågningar och nyhetsprogram via SVTPlay.

- För mig är det viktigt att vara uppdaterad vad som händer i Sverige. Jag har inga direkta hjärtefrågor, men jag tycker det är viktigt att nyexaminerade studenter kommer in på arbetsmarknaden. Fokus på jobben och att privata småföretagare ska kunna anställa känns viktigt, säger han.

För några månader sedan fick Joakim ett brev på posten med noggranna instruktioner hur han skulle göra för att rösta. I försändelsen ingick blanka röstsedlar och tre kuvert i olika färger och storlekar. Som utlandssvensk kan han bara rösta i riksdagsvalet.

- Röstningsprocessen verkar känslig så jag gjorde allt för att inget skulle gå fel. Valsedeln lade jag i ett mindre kuvert, som jag sedan lade i ett annat kuvert där två vittnen fick skriva under. Det lades i ett tredje kuvert som nu har skickats till Sverige. Det finns ett Svenskt konsulat här i Dallas, men jag brevröstade för det var smidigast så.

Tack vare internet är det lätt att följa nyhetsflödet i Sverige.

- Själva valvakan kommer jag att följa i SVTPlay. Det kan bli roligt att se, säger Joakim Bergkvist.

Mer läsning

Annons