Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzvår med många kvinnor

/

Svend Asmussen, Abba, Thelonious Monk och en del Ellington. Jazzvåren i Hälsingland bjuder på en hel del klassiker, barnjazz, världsstjärnor och lite nytt.

Annons

Säsongens konserter drar i gång redan på söndag – i Söderhamn där sångerskan Camilla von Bothmer framträder i Kulturens hus, lokal Ferdinand, tillsammans med Johan Lindvalls Trio.

LÄS MER: Svängigt på Ferdinand

Jazzikonen Svend Asmussen fyller 100 år den 28 i februari. "The Fiddling Viking", som under många år turnerade i Swe-Danes tillsammans med Alice Babs och Ulrik Neuman, hyllas nu av Mads Tolling Quartet. De besöker Kulturhuset i Bollnäs, Solhuset i Ljusdal och Café August i Hudiksvall i februari.

En annan jazzturné gör Lisa Björänge Quintet som i april och maj kommer till Hudiksvall och Bollnäs med sitt program. Jazzvokalisten från Sandviken tar sig bland annat an odödliga poplåtar ur ABBA:s och Beatles repertoar.

Bollnäs jazzklubb är oerhört aktiv och bjuder på hela åtta konserter under våren. En av höjdpunkterna blir kanske Anat Cohen, klarintett/sax, en världsstjärna på Norrlandsturné. Just de kvinnliga inslagen i vårens program är speciellt tydligt i Bollnäs. Här inleds säsongen med Monica Dominique, Justina Lakin och Rigmor Bådal som spelar tillsammans med Amanda Sedgwick. Kristin Korb både sjunger och spelar bas med musikalisk glädje tillsammans med sina två medmusikanter på piano och trummor. Lisa Lystam sjunger och spelar munspel tillsammans med sitt Family Band som är ett prisat blues- och rootband. Bandet Ecaroh, som utläses Horace baklänges, ger i sitt program pianisten och kompositören Horace Silver sen stilenlig hyllning.

Söderhamns jazzklubb är speciellt inriktad på jazzig swingmusik och efter söndagens inledning innehåller programmet välkända Belles och Gubbs, Klas Lindquist med kvartett och Stockholm Swing All Stars.

I Hudiksvall är sex konserter inplanerade. Starten blir 26 januari med internationellt prisade saxofonisten Melissa Aldana och Crash Trio. En annan internationell stjärna på besök är vibrafonisten Jason Marsalis som spelar tillsammans med Fredrik Kronkvist Quartet. De har nyligen släppt plattan Monk Vibes tillsammans.

Hudiksvallskända ansikten syns i Bosse Tigréns Allstars – ett band med medlemmar mellan 25 och 80 år. Ännu ett internationellt gästspel blir det i april när pianisten Olga Konkova, Östersund, spelar tillsammans med Roy Okutani Quartet.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons