Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaweeds resa går vidare

/

Passet är ordnat, men än finns inget visum för den lille afghanske pojken Jaweed, som efter att ha synts i ett avsnitt av tv-serien Fredsstyrkan, fått en plats i många svenskars hjärtan. En av dem som berörts av Jaweeds öde är Margit Äng i Vallsta.

Annons

Kampen för att få handikappade Jaweed från det krigshärjade Afghanistan till Sverige har nu snart pågått i två år. Det var i början av 2009 som tv 4 sände ett avsnitt av serien Fredsstyrkan, där man får följa svenska soldater i Afghanistan. I ett av avsnittet träffade soldaterna Jaweed, som hade förlorat både sin mamma och sin pappa, dessutom är han döv och har begränsad rörelseförmåga i en arm.

– När jag sett programmet grät jag mig till sömns. Och när jag vaknade satte jag mig upp och började gråta igen, säger Margit Äng .

Tillsammans med sin man, Gösta, har Margit sedan dess kämpat för att samla in pengar för att få Jaweed till Sverige, där han kan få vård och kärlek. Margit fick också kontakt med Landskronaborna Claes och Ingeborg Karlén som också arbetar hårt för att hjälpa Jaweed. Och i oktober var det nära, passet var fixat men i sista stund blev det avslag på ansökan om visum.

– Nu har vi skrivit en ny ansökan, och den här gången har vi mer kött på benen så vi kommer att få ett positivt besked, säger Claes Karlén med övertygelse i rösten.

 

Mer läsning

Annons